Atracții TuristiceBanatInformații TurismUnde Călătorim

Banat sau “Banatu-i fruncea”

Banat, informații generale

Banat, informații generale
Pentru locuitorii celei mai vestice părți a țării, știm toți că „Banatu-i fruncea”, dar puțini sunt cei care știu că în mare parte aceasta i se datorează faptului că a fost provincie habsburgică. Ca o impresie generală oferită de vizitatorii lui, Banatul înseamnă multiculturalitate, tradiție, istorie, cultură , toate într-un cadru natural de o mare varietate.

Crearea și localizarea provinciei Banat

Cam de la jumătatea secolului XIX, de după înfrângerea revoluției de la 1848, în nov 1849, Împăratul a hotărât înființarea provinciei Voivodina Sârbească şi Banatul Timişan ca răsplată pentru fidelitatea sârbilor care au fost de partea autorităților imperiale pe durata conflictului.

Cu oraș de resedința la Timișoara, provincia era locuită de români, sârbi, maghiari și germani, iar limbile oficiale erau germana si sârba.

Aflat in sud vestul României, Banatul este mărginit la nord de râul Mureș, la est de Carpați, la sud de Dunăre si la vest de Tisa.

Banatul turistic – informatii utile

Banatul se mândreşte cu superlativele sale, locurile sale unice şi un patrimoniul cultral de excepţie. De aceea, am pregătit pentru cei interesați o călătorie prin cele mai frumoase locuri de vizitat în Banat. Iată alte câteva locuri turistice de vizitat, ce nu trebuie să lipsească din agenda niciunui turist în trecere prin Banat.

Decebalus RexClisura Dunării

La sud, Defileul Dunării, cel mai lung și mai frumos din Europa zis și Clisura Dunării ( clisură înseamnă strâmtoare) cu Cazanele Mari şi Cazanele Mici, oferă un peisaj spectaculos.

Apele Dunării au săpat în granit și calcar acest defileu fascinant, cu sectoare înguste și bazine depresionare). În zona Cazanelor Mari se află şi cea mai mare statuie sculptată în piatră din Europa – Decebalus Rex (regele Decebal)

Banatul Montan (chei, peșteri și avene)

În Banatul Montan se găseşte cea mai mare suprafață de calcare compacte din țară. Aceste calcare care au contribuit la crearea unor peisaje mirifice şi spectaculoase,

– cu chei (Cheile Nerei, o zona superbă din județul Caraș Severin, pentru cei în căutarea aventurii, este ideală pentru rafting, drumeții pe munte, cățarări și speologie, Cheile Caraşului etc.)

– peşteri şi avene (Peştera Comarnic, Peştera Buhui – cu cel mai mare curs de apă subteran din țară, Peştera Țolosu etc.)

Baile HerculaneTurism Balnear în Banat

Apele termale şi minerale sunt una dintre cele mai importante bogății ale Banatului. În apropierea lor au apărut stațiuni balneare şi ştranduri termale foarte apreciate în tratamentul unor boli dar şi pentru întreținere şi relaxare.

Alături de apele termale vestite, de la Băile Herculane mai sunt și Buziaş, Sânmihaiu Român şi Băile Călacea.

Podgoriile Miniș, leagănul vinului de Miniș cu aromă dulce, dar aspră, reprezintă alt punct de reper în călătoria prin Banat.

Semenic și Cheile Carașului

Cel mai mare masiv muntos este Semenicul, cu o altitudine de 1.445 metri. Vârful acestuia oferă privelişti mirifice, cu văi adânci, culmi înalte şi multe trasee de încercat. Rezervația naturală Cheile Carașului cuprinde fenomene carstice spectaculoase, cheile îi impresionează pe turiști prin sălbăticia și lungimea lor. Tot aici este și cea mai mare concentrare de peșteri din România ( cca 300)

Delta Banatului

Mlaştina din localitatea Satchinez, situată la doar 25 de kilometri de Timişoara, poartă denumirea de Delta Banatului. Delta Banatului este un adevărat paradis al păsărilor şi o oază de linişte cu o valoare unicat.

Calea Ferată Oravița- Anina

Cu o durata de 2 ore prin Munții Aninei, ea urmează cel mai spectaculos traseu de cale ferată din Europa. Aceasta este o bijuterie arhitectonică și în același timp și cea mai veche cale ferată din sud-estul Europei. Traseul este supranumit și „Semeringul Bănățean” datorită asemănării cu calea ferată „Semering” din Austria.

Timișoara
Timișoara – Piața Victoriei

Timișoara, capitala de regiune

– oraş martir şi cu o istorie bogată, dar în acelaşi timp o metropolă cosmopolită şi multiculturală. Timişoara este al treilea oraş ca mărime din ţară şi cel mai occidental dintre marile aglomerări urbane din România. Te încântă prin arhitectura clădirilor, pieţele largi şi zonele pietonale, viaţa de noapte vibrantă, multitudinea de locuri de relaxare şi parcuri şi agenda culturală încărcată.

Cascada Bigăr

Se pare ca a devenit odată cu promovarea care i s-a făcut într-o revistă internațională de turism una dintre cele mai dorite destinații de vacanță. Cascada Bigăr, un fenomen al naturii de o frumusețe rară, a fost prezentată drept una dintre cele mai fascinante cascade din lume.

 

Valiug skiStațiunea Văliug, soare si ski

La 30 de kilometri de Reşiţa, înconjurat de munţi şi păduri de conifere, se află Lacul Văliug. Vara te poţi răcori în apele lacului sau poţi explora traseele montane din zonă. Iarna, se pot practica sporturi pe zăpadă, aici fiind una dintre cele mai moderne instalaţii de ski din ţară.

 

Dintre toate regiunile locuite astăzi de români la nord de Dunăre, Bănatul și Oltenia, cu prelungirea lor cea comună în țara Hațegului, sunt singurele care reprezintă o continuitate neîntreruptă geografico – istorică a neamului românesc…Bogdan Petriceicu Hașdeu

 

Posibiltăți de cazare în Banat

Pentru cei doritori de a vizita frumusețile Banatului se găsesc numeroase posibilități de cazare.
Orașele mai mari sunt mai ofertante în ceea ce privește numărul și diversitatea.

Timișoara, Buziaș, Lugoj, Caransebeș, Reșița, Băile Herculane, Orșova oferă cazare în hoteluri și pensiuni pentru toate gusturile și bugetele. Localitățile și stațiunile de dimensiuni mai mici din Banat oferă predominant cazare în pensiuni și case de oaspeți, toate la prețuri accesibile, atractive pentru turiști.

Business

Articole și documentații din diverse domenii de activitate. Suntem specializați în servicii de optimizare SEO, promovare și servicii de link building. Compania noastră deține peste 90 de website-uri din diverse domenii de activitate.

Articole recomandate

Vă recomandăm
Close
Back to top button