Atracții TuristiceInformații TurismTransilvaniaTurismTurism de WeekendUnde Călătorim

Brașov, informații și atracții

Intr-o continuă vacanță

Brașov este orașul admirat de toata lumea, orașul care este intr-un continuu sezon turistic. Forfota de turiști stă dovadă că burgul medieval Brașov atrage turști veniți din toate colțurile lumii.

Dispunerea tipic saseasca a caselor si arhitectura veche, cu elemente gotice, renascentiste si baroce, amplasarea mai mult decât fericită a orasului fac din Brașov, cea mai importantă dintre cetațile fondate de cavalerii teutoni in Transilvania in secolul al XIII-lea, un oraș european ce merită trecut in itinerariul oricarui turist pasionat.

Cel mai important oraș din centrul României, celebru și pentru festivalul său ” Cerbul de aur”, Brașovul are un aer boem, de oraș încărcat de istorie, cu un magnetism aparte.

Turiști străini vin să ” mănânce din priviri ” clădirile și tradițiile brașovene, iar noi, ceilalți, turiști in țara noastră, venim să lăsăm betoanele în urmă și să învățăm să ne relaxam si să respirăm. Oameni și locuri frumoase, asta căutăm deopotrivă!

Orașul este patronat de Fecioara Maria, a carei statuie este amplasată pe unul din contraforturile Bisericii Negre, îndreptat spre Piața Sfatului, având stema Brașovului sculptatată dedesubt in relief.

Stil și arhitectură în Brașov ( zis și Kronstadt de către sași)

Stilurile arhitecturale ale Brașovului variază:

  • preromantic (Cetatea Brașovia)
  • romanic (Biserica Sf. Bartolomeu)
  • gotic (Biserica Neagră)
  • clasic (Poarta Ecaterinei)
  • renascentist (astăzi mai puțin observat, datorită renovărilor, caracteristic porților cu boltă rotundă, interiorul Casei Sfatului)
  • baroc (casele secolului XVIII, în special fațada Casei Sfatului și stucaturile locuințelor din Șchei; Biserica romano-catolică Sf. Petru)
  • rococovienez, neo-renaștere, neo-baroc (secolul XIX; toate palatele din Brașov sunt construite în acest stil),
  • Art Nouveau, brâncovenesc (Biblioteca Județeană, casele din Șchei care au aparținut familiilor domnitoare din Țara Românească)
  • modern (construcțiile de după 1980)

Dinamica turistică și cazare

Braşovul a fost vizitat în 2012 de peste un milion de turişti. Dintre aceştia, aproximativ 200.000 au fost străini, care s-au cazat în hotelurile de trei şi patru stele.

Pentru a veni în intâmpinarea vizitatorilor, Brașovul dispune de o mulțime de hoteluri și pensiuni de diferite categorii care însumează un număr de peste 5.000 de locuri de cazare.

Fie că vrei să stai in Centrul istoric sau mai departe de forfota orașului, cu siguranță vei găsi pensiuni și hoteluri
pentru nevoile tale.

Braşovul este pe locul doi la nivel naţional ca număr de turişti, după Bucureşti. Excepţie fac lunile de vară când pe litoral sunt mai mulţi turişti. Dintre turiştii străini care s-au cazat în structurile de primire turistică cei mai mulţi au fost din Germania, Israel, Franţa, Italia, Polonia, SUA, Spania, Marea britanie, Bulgaria şi Austria.

Atracțiile orașului Brașov

Biserica Neagra Brasov Biserica Neagra

– numele l-a primit dupa incendiul din 1689 cand i-au fost afectate zidurile – oare inainte era alba?

Simbolul Braşovului – Biserica Neagra, biserica parohială a Bisericii Evanghelice din România.

Biserica Neagră este cea mai mare constucţie sacrală din România, cea mai mare biserică-hală la răsărit de Viena şi unul dintre cele mai mari lăcaşe de cult medievale de la domul Sf. Ştefan din Viena pînă la Hagia Sophia din Constantinopol.

În același timp, Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei. Ea este celebră nu doar prin dimensiunile sale, ci şi prin faptul că aici se află cel mai mare clopot mobil din România, facut din bronz (cântăreşte 6 tone).

Biserica Neagră – interior

Interiorul ei este înnobilat de picturi murale executate în secolul al XIV-lea in stilul Renașterii și cu peste o sută de covoare orientale vechi. Cu excepţia Turciei, Biserica Neagră posedă cea mai mare colecţie de covoare orientale din Europa, datând din secolele XV-XVI.

O orgă cu 4.000 de tuburi, terminata dupa 3 ani de muncă , în 1839, de Carl August Buchholz. Datorita acestui lucru, vara, principala atracție o constituie concertele de orgă care se desfășoară aici din iunie până în septembrie.

Orga Buchholz, construită în perioada romantismului timpuriu, este cea mai mare orgă mecanică din România. Sunetul ei atrage în fiecare an organişti atât din ţară cât şi din străinătate, care îşi doresc să concerteze aici. La data construirii ei, se număra printre cele mai mari orgi din Europa.

În interiorul bisericii, vizitatorul poate descoperi nenumărate obiecte de artă. În partea din spate a bisercii se află două expoziţii deschise permanent, care povestesc despre istoria Bisericii Negre şi despre viaţa reformatorului Johannes Honterus.

Corul susţinut de contraforţi exteriori, decoraţi cu edicole care adăpostesc statui de sfinţi, constituie unul din puţinele exemple de acest tip din Transilvania. În interior este interzis fotografiatul, deoarece fasciculul de energie luminoasă de la blitz deteriorează ireversibil unele exponate, inclusiv covoarele orientale.

Piata Sfatului Brasov Piaţa Sfatului

este un alt obiectiv turistic major al Braşovului.

Aerul boem, medieval, cochetele terase insirate din belsug, fântâna spectaculoasa şi porumbeii in numar foaarte mare atrag sute de mii de turişti. In apropiere se afla o zona comerciala, atractie de shopping si promenada pe Str. Republicii.

Tot în centrul vechi turiştii mai pot vizita vechile bastioane, Poarta Schei, Aleea de Sub Tâmpa şi pot urca cu telecabina sus, pe Tampa, pentru o priveliste panoramica asupra orasului.

  • Casa Sfatului

    ( Piata Sfatului nr 30)

Casa Sfatului din Brașov (în germană Kronstädter Altes Rathaus), un important monument de arhitectură din municipiul Brașov, a fost inițial doar un turn de supraveghere, ale cărui baze se aflau pe cele ale actualului turn.
În 23 decembrie 1420 se încheie un acord între Adunarea Districtului Țării Bârsei și Breasla Blănarilor privind construirea Casei Sfatului.

Clădirea s-a transformat în primărie pe măsură ce orașul s-a dezvoltat. Astfel, următoarea mențiune despre Casa Sfatului din Brașov apare în 1503, ea fiind menționată sub numele de „Praetorium”.

Construcția a cunoscut de-a lungul anilor multe modificări, multe dintre ele fiind datorate distrugerilor provocate de evenimente naturale. Administrația orașului se mută din aceasta clădire în anul 1876, într-o clădire nouă situată la intersecția străzilor Republicii și Mihail Sadoveanu.

La începutul secolului XX, Casa Sfatului urma să fie demolată și înlocuită cu o clădire administrativă modernă. Acest lucru a fost evitat doar datorită unei puternice campanii de presă pentru menținerea vechiului monument istoric.

Ultima modificare arhitecturală a Casei Sfatului a avut loc în anii 1909-1910, când acoperișul baroc a fost înlocuit de actualul acoperiș piramidal, cu țigle colorate. Din 1950 clădirea găzduiește Muzeul Județean de Istorie.

 

Vechiul BrasovMici picături de istorie

Originile Brașovului ca oraș medieval se pierd in vremuri întunecate. Descoperirile arheologice arată ca viata a existat aici inca din epoca bronzului, acum 60.000 de ani. Cel mai impresionant monument antic este sanctuarul dacic de la Racoș, cu toate ca este inaccesibil turistilor.

O alta dovadă a vieții pe aceste meleaguri este tabara română descoperita in Rașnov, fostă graniță nord-estica a Imperiului Român. O inscripție în piatra dezvaluie denumirea dacica a tinutului: Cumidava. Asezarile daco-romane din aceasta zona stau marturie ca dupa retragerea romanilor (271), locuitorii (populatie daco-romana) au ramas aici.

Alte denumiri ale Brașovului

Brașovul a fost inițial mentionat drept “Corona” in 1235, cand populația saxonă s-a stabilit aici. Mai târziu, orașul a fost cunoscut ca Brasco, Brasso, Kronstadt, citadela Brassovia și Stalin.

Timp de secole, orașul a fost și rămâne poarta catre sud și est a Transilvaniei. Dupa cum arată în opera sa “Ciocnirea civilizațiilor” renumitul profesor de la Harvard Samuel Huntington, aici se termină (ideologic) Europa. Granița dintre civilizatiile vestică și estica traverseaza Brașovul, separând Transilvania de restul Romaniei.

Datorită poziționarii sale geografice, la limita dintre Moldova și Valahia, Brașovul a avut o creștere economică rapidă, devenind una dintre cele mai importante piețe din Transilvania.

In secolul XIV, Brașovul a devenit una dintre cele mai mari cetați economice și politice din sud-estul Europei, iar în secolul XVI și centru cultural. Johannes Honterus, un mare umanist german, a lucrat în mare parte in Brașov, iar diaconul Coresi a tipărit prima carte românească tot aici.

Brașov, un oraș încărcat de istorie

Așa cum e de asteptat, orașul a avut o istorie zbuciumată. Zidurile de aparare ale Brașovului au fost construite intre secolele XV-XVII, ca urmare a invaziilor repatate din est si sud. O parte importantă a zidurilor citadelei stă în picioare și astăzi.

În martie 1600, Mihai Viteazu a vizitat Brașovul și a organizat Dieta Transilvaniei, recunoscând drepturile locuitorilor Țării Bârsei.

In 1688, când armata austriacă a cucerit Transilvania, Brașovul a fost ultimul bastion ramas in picioare. Anul 1689 a fost unul dintre cei mai duri ani din istoria Brasovului. Pe 21 aprilie, un mare incendiu a distrus majoritatea orașului si a ucis 3.000 de oameni. Cetațenii au reconstruit rapid orașul.

În perioada ce a urmat Primului Razboi Mondial, Brașovul a devenit un centru economic puternic în Europa, dar orașul a fost parțial distrus în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

A fost reconstruit, iar clădirile istorice restaurate. In timpul celei de-a doua jumatați a secolului XX, administrația comunistă a industralizat forțat orașul, aducând aici muncitori din restul României si obligând populația de origine germană si evreiască să parasească orașul în mulțimi mari.

 

Alte atracții din zona Brașovului

Făcând o mică excursie prin județul Brașov, puteți descoperi un surprinzător obiectiv turistic în mijlocul naturii.

Canionul 7 scări

Situat în Masivul Piatra Mare, Canionul 7 scări este un defileu săpat în calcar, cu o lungime de 160 m si altitudine de 1050 m., format din șapte trepte (7 scări metalice legate prin numeroase pasarele) și care se transformă în cascade atunci când nivelul pârâului Șapte Scări crește.

Din categoria ” distracție cu familia” vă recomandăm și Dino Parc Rașnov ( singurul parc tematic de dinozauri din Romania și cel mai mare din Sud Estul Europei), Parc Aventura Brasov ( cel mai mare parc de aventură din Europa de Est, cu o mulțime de trasee, de dificultăți diferite, un must do), Parcul Zoologic, Paradisul Acvatic și Fun Park Trei Brazi.

Paradisul Acvatic BrasovParadisul Acvatic

De curând ( 2007) s-a deschis un important complex de sănătate și agrement ce intruneste toate conditiile pentru a reprezenta o mare atractie turistica.
Acesta este intins pe o suprafață de 24.000 mp, cu 6 piscine interioare și 2 piscine in aer liber, tobogane cu apă, saune, jacuzzi, sezlonguri amenajate în jurul bazinelor pentru aproximativ 1500 de persoane, grota de relaxare, sala de fitness, teren de fotbal acoperit, teren de volei pe nisip, restaurant și terase.

Se pare ca sunt destul de multe distracții și în Brașov!

 

Alte clădiri, monumente și locuri de importanta turistica in orasul Brasov

  • Bastionul Țesătorilor – o construcție unică in felul sau in Romania, unul din cele mai bine păstrate 7 bastioane ale cetații din secolul 16, aici găsindu-se astăzi Muzeul Cetații Brașov.

Poarta Ecaterinei Brasov  • Poarta Ecaterinei, 1559 – este una dintre cele mai vechi, dar cu siguranță cea mai frumoasă poartă, care și-a păstrat aspectul original până astăzi. Se află chiar lângă Poarta Șchei, și a fost timp de câteva secole singura poartă care străpungea zidurile vestice ale cetății.

Clădirea pătrată cu patru turnulețe, ca semn al jurisdicției, era prevăzută cu un pod mobil cu lanțuri pentru asigurarea trecerii peste sanțul cu apă, iar în interior erau galerii de lemn amplasate pe mai multe rânduri, pentru apărători.

Poarta Șchei, 1827
Troițele din Șchei (cea mai veche datând din 1291)
Aleea După ziduri – construită în secolul al XVI-lea, fiind situată în regiunea vechilor Bastioane ale Brașovului
Strada Mureșenilor din Brașov ( fosta Ulita Caldararilor)
Promenada de sub Tâmpa
Casa Armatei
Casa Negustorilor din Brașov (Podul Bătușilor sau Cerbul Carpatin)
Strada Sforii – o străduța îngustă între străzile Cerbului și Poarta Șchei, care apare in documente prima data in secolul XVII. A fost un simplu coridor, cu rolul de a ajuta munca pompierilor, iar astazi este o curiozitate a orașului, si cu siguranta actractie pentru fotografi. Cu o lungime de 80 m, si o latime ce variaza intre 111cm si 135 cm, este cu siguranta cea mai ingusta strada din Brasov.

Arii naturale protejate (rezervații naturale, situri Natura 2000), zone de agrement

Muntele Tâmpa
Stejerișul Mare (Colții Corbului Mare)
Postăvarul (sit de importanță comunitară)
Poiana Brașov
Pietrele lui Solomon

În apropiere poate fi vizitat Castelul Bran sau bisericile fortificate din satele care înconjoară Brașovul.

Fun facts:

Brașoavă — Balivernă, minciună, scorneală, palavră. Provine de la obiceiul negustorilor brașoveni de a-și lăuda marfa prin târguri, de cele mai multe ori în mod exagerat.

Advertoriale

Articole și documentații din diverse domenii de activitate. Suntem specializați în servicii de optimizare SEO, promovare și servicii de link building. Compania noastră deține peste 90 de website-uri din diverse domenii de activitate.

Articole recomandate

Vă recomandăm
Close
Back to top button