Atracții TuristiceBucureștiMunteniaTurismUnde Călătorim

București – Piața Revoluției

Piața Revoluției, cunoscută înainte ca Piața Palatului

Știri noi
  • Bucuresti: Capitala Romaniei
  • Asezare: sud-estul României
  • Clima: temperat-continentală
  • Populatia: 1.883.425 de locuitori (in 2011)

Piața Revoluției, cunoscută înainte ca Piața Palatului, este dominată de clădirile fostului Palat Regal (astăzi Muzeul de Artă), Ministerului Administrației și Internelor, Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), Ateneul Roman și bisericii Kretzulescu (1722). Din păcate, fluxul continuu de mașini de pe calea Victoriei și parcarea care ocupă în cea mai mare parte spațiul pieței, vă vor împiedica să vă bucurați în vreun fel de atmosfera ei.

În Piața Revoluției a fost reinstalată în anul 2010, statuia ecvestră a lui Carol I, copia destul de infidelă a celei realizate în anul 1939, de sculptorul croat Ivan Mastrovic, care a fost topită în 1948, de comuniști, din bronzul ei turnându-se ulterior statuia lui Lenin, din fața Casei Presei Libere. Controversele nu au încetat să apară, urmașii lui Mastrovic, pretinzând că sculptorul Florin Codre, nu avea dreptul să realizeze copia fără acordul lor, iar localnicii preocupați de estetica operei de arta sesizând tot felul de incongruente, de la coada calului ridicată nefiresc în aer și atitudinea țeapană a regelui, la alte detalii amuzante.

Controversatul Memorial al Renașterii – Piața Revoluției!

Același lucru s-a întâmplat și cu controversatul Memorial al Renașterii, ridicat în cinstea eroilor Revoluției din Decembrie 1989. Opera lui Alexandru Ghilduș, pentru realizarea căreia s-au cheltuit 1,5 milioane de Euro, a primit din anul 2005 (atunci când a fost inaugurată), tot felul de porecle date de bucureșteni – Țeapa lui Ghilduș, Cartoful pe Băț, Cartoful tras în Teapa, Vector cu Coronița, Ghildușa Piramida, etc.

Ansamblul monumental este format din Zidul Amintirii, pe care sunt scrise numele celor 1058, de victime ale Revoluției, Piața Reculegerii, în centrul căreia se înalță Piramida Izbânzii și Calea Biruinței, o alee pavată cu bușteni care a fost amenajată ca simbol al drumului către democrație.

Două monumente ridicate în memoria lui Iuliu Maniu (1873-1953) și Corneliu Coposu (1914-1995). Lideri Politici Romani

in memoria lui Iuliu Maniu

În zona pieței se mai află două monumente, ridicate în memoria a doi dintre cei mai prestigioși lideri politici români – Iuliu Maniu (1873-1953), primul ministru al României și Corneliu Coposu, președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD). Piața Revoluției se prelungește înspre nord cu Piața George Enescu, de lângă Ateneu, de asemenea folosită ca parcare în cea mai mare parte a timpului.

Evenimente culturale găzduite în Piața George Enescu! București România

Locul devine mai atractiv cu prilejul evenimentelor culturale găzduite din când în când aici, fie că este vorba de festivalul George Enescu, Bucharest Film Festival, Bucharest Jazz Festival, sau de petrecerea de Anul Nou, sărbătorită cu focuri de artificii și concerte.

Advertoriale

Articole și documentații din diverse domenii de activitate. Suntem specializați în servicii de optimizare SEO, promovare și servicii de link building. Compania noastră deține peste 90 de website-uri din diverse domenii de activitate.

Articole recomandate

Vă recomandăm
Close
Back to top button