Atracții TuristiceInformații TurismTransilvaniaTurismUnde Călătorim

Castelul Bran sau castelul lui Dracula

Acolo unde legenda întâlnește realitatea

Știri noi
  • Locația: Strada General Traian Moșoiu 24, Bran 507025
  • Acces: Culuarul Rucar-Bran, Brasov, Rasnov; Zărnești
  • Program: 9:00-18:00
  • Preț intrare: Adulţi: 35Lei, Seniori (65+): 25Lei, Studenţi: 20Lei, Elevi: 7Lei

Castelul Bran sau castelul lui Dracula

Nu departe de Brașov (aproximativ 30 km) , nu foarte departe de București ( aproximativ 200 km), la intrarea în Pasul Rucăr-Bran, se află un monument arhitectonic de mare atracție turistică, construit la începutul anilor 1200, care continuă să atragă vizitatori din toate colțurile lumii – Castelul Bran.

Măreața cetate medievală atrage ca un magnet turiștii, încântați de frumusețea construcției, a peisajului zonei, dar mai ales de faima sângerosului Vlad Țepeș, fiul lui Vlad Dracul, supranumit Dracula, a cărui celebritate s-a contopit cu cea a contelui-vampir Dracula, din romanul irlandezului Bram Stoker.

Castelul Bran sau castelul lui DraculaMică istorie castelană

Construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic, castelul Bran, castel medieval cu elemente gotice și renascentiste este acum muzeu, cu colecții de ceramică, mobilier, costume, arme și armuri, care a revenit în posesia familiei deținătoare de drept în 2006, după ce a fost luat în proprietatea statului român în 1948.

În perioada următoare a fost abandonat și devastat, iar în 1956 a fost redeschis ca Muzeu de istorie și artă medievală. Între 1987 și 1993 castelul a fost restaurat parțial, iar acum este oficial proprietatea Arhiducelui Dominic de Habsburg și a surorilor sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, moștenitorii castelului.

Familia Regala Cum a ajuns în posesia familiei regale? Castelul a fost donat de orașul Brașov în semn de recunoștintă Reginei Maria, la 1 decembrie 1920, drept mulțumire pentru contribuția avută la Unirea din 1918 și a trecut printr-o perioadă de restaurări ce a durat 7 ani, sub atenta supraveghere a arhitectului Casei Regale, Carol Liman, perioadă în care s-a construit și Casa de Ceai.

În același timp, s-a realizat alimentarea cu apă curentă de la o fântână adâncă de 57 de metri săpată în stâncă, iar iluminarea s-a realizat cu ajutorul unei uzine electrice cu turbină, ce mai apoi a deservit și satele Simon, Bran și Moeciu, în 1932.

Din 1938 pană în 1948, castelul a aparținut Principesei Ileana, care l-a primit moștenire din partea Reginei Maria. În 1948 castelul a intrat în proprietatea statului, după ce comuniștii au forțat familia regala să părăsească țara.

Mică descriere a domeniului Domeniul Bran

Domeniul Bran mai conține Casa administratorului, Casa Principesei Ileana, Casa de ceai a Reginei Maria, Tabernaculul Inima reginei Maria și un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafață totală de 1.400 mp, și drumul de acces, de 1650 mp.
Castelul Bran InteriorTuriștii pot vizita muzeul de 4 nivele cu 23 de camere (dublu față de ce se putea vizita când facea parte din Patrimoniul național), o minunată curte interioară și pot vedea obiecte care au aparținut familiei regale (printre care costumul popular preferat al reginei

Maria, una dintre coroanele regale, un pumnal ale regelui Ferdinand, o fotografie-portret a Principesei Ileana cu semnătura acesteia, un acoperământ al patului Reginei Maria, dar și cartea de oaspeți a reginei Maria și a principesei Ileana).

Dracula și castelul învăluit în legendă Povestea vampirului

Mare parte a succesului de care acest castel se bucură în continuare se datorează și asocierii pe care mulți o fac între Dracula și Vlad Țepes, ca urmare a publicării în 1897 la Londra a romanului irlandezului Bram Stoker „Dracula, vampirul din Carpați”.

Stoker a evitat cu grijă să creeze o legătură istorică reală între personajul său Contele Dracula și personalitatea istorică a lui Vlad Țepeş. Cu toate acestea, Dracula a fost îmbrățișat ca un mit cu un puternic impact și rămâne un personaj îndrăgit de toți turiștii.

Vlad Tepes, Contele DraculaEste totuși de dorit ca vizitatorii Castelului Bran să facă distincția dintre realitatea istorică a Branului și personajul Contelui Dracula din romanul lui Bram Stoker. Dracula a fost și rămane un personaj imaginar … ce bântuie prin Transilvania.

În perioada sărbătorii Halloween, Castelul Bran este destinația preferată a turiștilor străini, care vin în număr din ce în ce mai mare în fiecare an, datorită faimei sale în creștere.

Atracțiile zonei

Ca un element de atracție în plus, în curtea Castelului a fost amenajat un muzeu al satului, ca o reprezentare a vieții, muncii și tradițiilor tăranilor din zona Rucăr-Bran, o zonă binecuvantată cu vecinatatea a doua din cele mai frumoase masive muntoase din România: Bucegi și Piatra Craiului.

Alături de Castelul Bran, ca atracții turistice merită a fi menționate și formele carstice din complexul Măgura – Peștera Sirnea, în apropierea Satului Peștera aflându-se Peștera Liliecilor, ce are o galerie de 160 de metri lungime. La o distanță de 4 km de Bran se află și Pârtia Zănoaga, o pârtie relativ mică, dar modernă, inaugurată în anul 2005.

În aceeasi zonă puteți vizita și Cheile Dâmbovicioarei, care fac parte din zona montană Piatra Craiului. Canionul stâncos care străjuiește pârâul Dâmbovicioara, un afluent al râului Dâmbovița, este splendid în orice anotimp. În bazinul hidrografic sunt aproape 50 de peșteri, însă Peștera Dâmbovicoara este cea mai renumită și poate fi vizitată.

Răvașitul oilor Bran
Ravasitul oilor

Aerul curat din abundență, peisajele de poveste ce iți taie respirația, liniștea și o paradă de culori dau zonei un farmec aparte, care te imbie să guști diversitatea de bunătăți cu care se mândresc localnicii.

Răvășitul oilor este un festival ce are loc anual în ultima sâmbătă din septembrie, unde poți savura din multele delicatese locale.

Frumusețea zonei, ospitalitatea oamenilor și legendele castelului transforma Castelul Bran într-o destinație preferată de turiștii străini, mai ales englezi și americani, in special de Halloween, când au loc evenimente din ce in ce mai atractive pentru turiști (la cel mai recent Halloween, 1000 de turiști au putut vizita castelul pană la ora 3 dimineața).

Noutăți plăcute

Mostenitorii Castelului Bran
Moștenitorii castelului Bran: Arhiducele Dominic de Habsburg și surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer

Castelul se află într-o continuă reamenajare, proprietarii venind cu surprize din ce în ce mai plăcute pentru vizitatori, pe care vă invităm să le admirați cu cea mai apropiată ocazie.

De curând a fost inaugurată Casa de ceai, iar nu demult au început lucrările la Tunelul Timpului (un tunel secret cu o poveste aparte); vestea bună este ca investițiile continuă și noi ne vom putea mândri în continuare cu unul dintre cele mai celebre și frumoase castele din lume!

Pentru a înțelege mai bine importanța și impactul pe care il are în lume, vă oferim un mic detaliu- revista americană Forbes a plasat Castelul Bran pe poziția a doua în rândul celor mai scumpe proprietăți din lume, cu o valoare estimată la 140 mil. dolari.

Mă puneți să privesc în viitor, dar ceea ce se va întâmpla depinde de foarte multe lucruri. Oricum, vreau să mă implic în tot ceea ce înseamnă Castelul BranDominic de Habsburg

 

Advertoriale

Articole și documentații din diverse domenii de activitate. Suntem specializați în servicii de optimizare SEO, promovare și servicii de link building. Compania noastră deține peste 90 de website-uri din diverse domenii de activitate.

Articole recomandate

Vă recomandăm
Close
Back to top button