Fintech este un termen care a devenit oarecum un cuvânt cheie în ultimul deceniu. Pare să câștige din ce în ce mai mult teren în fiecare an.
Dar este un termen ezoteric pentru elită? Sau o simplă descriere a industriilor financiare și tehnologice?
Suntem aici pentru a dezvălui enigma care înconjoară fintech-ul, explorând ce este, cum a devenit atât de semnificativ pentru economie și ce ne rezervă pentru viitorul acestei industrii de mai multe miliarde.
Ce este fintech și cum funcționează?
Fintech se referă la utilizarea tehnologiei pentru a crea servicii și produse financiare mai bune. Este practic un alt exemplu al modului în care calculul și automatizarea au impact asupra economiei pentru a face produse și servicii mai simple, mai rapide și mai eficiente pentru clienți.
Utilizarea unei astfel de tehnologii în industria financiară a înregistrat progrese uriașe în asigurări, gestionarea averii, sfaturi de investiții, împrumuturi financiare alternative, asigurări de viață, transfer internațional de bani și plăți, printre multe altele.
În plus, fintech a evoluat și pentru a avea impact asupra monedei în sine. A condus la crearea și distribuirea criptomonedelor, cum ar fi bitcoin. Pe cale de consecință, pentru multe afaceri, fintech a devenit un model de business.
Cum vă afectează fintech viața de zi cu zi?
În timp ce utilizarea fintech-ului a început cu îmbunătățirea sistemelor back-end ale instituțiilor financiare, în ultimii ani a existat o schimbare clară în industria fintech.
Concentrarea s-a dus pe crearea de servicii sau produse care să ușureze viața clienților.
Aceasta înseamnă că soluțiile fintech îți afectează viața de zi cu zi în mai multe moduri decât ți-ai putea da seama.
De exemplu, a devenit obișnuit ca serviciile de aprobare a ipotecii și de comparare a produselor să utilizeze fintech pentru a vă oferi rezultate mai rapide și mai bune, care se aliniază cel mai bine cu necesitățile dvs.
Fintech a avut, de asemenea, un impact mare asupra modului în care oamenii își economisesc și își cheltuiesc banii. În special în sectoarele de gestionare a investițiilor și de gestionare a averii.
Cu toate acestea, fintech afectează și o serie de industrii, altele decât finanțele pure. De exemplu, dacă aveți o „cutie neagră” instalată în mașină, acest dispozitiv telematic este o formă de fintech utilizată pentru a determina costul asigurării dvs. prin colectarea și analizarea datelor și statisticilor despre modul în care conduceți.
Probabil că utilizați și fintech într-o anumită formă de fiecare dată când îndepliniți sarcini simple, cum ar fi serviciile bancare mobile, inclusiv:
- transferul de bani online;
- depunerea unui cec folosind telefonul mobil;
- solicitarea unui card de credit online fără a utiliza o bancă fizică;
- deschiderea unui cont bancar online;
- folosirea smartphone-ului pentru a efectua plăți fără contact.
De fapt, se crede că aproximativ o treime din consumatori folosesc cel puțin una sau mai multe forme de fintech în viața lor de zi cu zi. 50% folosesc fintech atunci când transferă bani și plătesc servicii.
Cum afectează fintech industria serviciilor financiare?
„Banking-ul deschis” este una dintre numeroasele povești de succes care rezultă din avansurile în fintech. Se referă la modul în care băncile se ocupă de informațiile dvs. financiare.
Fac asta prin utilizarea tehnologiei blockchain. E o bază de date partajată care menține înregistrări pe computere fără utilizarea unui registru central. Totul, pentru a oferi mai multor furnizori acces la informațiile dvs. financiare în siguranță.
Acest lucru permite persoanelor să profite la maximum de banii lor prin aplicații financiare și website-uri bancare alternative. Cu toate acestea, instituțiile care folosesc aceste tehnologii sunt reglementate de autoritățile statale din diferite țări.
Soluții mai rapide
Acest lucru se face numai cu permisiunea dvs. Înseamnă că serviciile bancare au devenit mai competitive ca niciodată, deoarece aveți acces la o gamă mai largă de produse adaptate special pentru dvs.
În consecință, acest lucru a avut un impact asupra produselor disponibile celor care caută servicii ca finanțarea afacerilor, consiliere financiară sau gestionarea activelor.
Multe companii fintech își propun să provoace băncile tradiționale.
De exemplu, unele start-up-uri fintech, cum ar fi creditorii financiari alternativi, funcționează evaluând ceea ce consideră că sunt date „mai relevante” decât ceea ce ar privi companiile tradiționale de servicii financiare. Această abordare duce la rate mai mari de aprobare pentru produsele lor financiare.
Această utilizare a fintech a însemnat că creditorii financiari alternativi pot oferi o finanțare mai flexibilă decât variantele tradiționale. Oferă rate de aprobare mai rapide și oferte mai ieftine.
Acest lucru este ideal pentru întreprinderile mici sau startup-urile ce caută finanțare. Drept urmare, consumatorii au în general mai multe opțiuni în comparație cu alte vremuri.
Fintech a reușit să schimbe soldul spațiului de creditare financiară.
Astfel, vorbim de o utilizare a științei datelor, a inovației tehnologice și a inteligenței artificiale. Este, în general, modul în care fintech le permite pionierilor din sectorul financiar să depășească „vechea gardă”.
Gând final
În mod surprinzător, există o mulțime de speculații și emoții în legătură cu ceea ce va produce industria fintech în continuare.
Una dintre cele mai populare previziuni este că fintech-ul va duce la împrumutători alternativi. De asemenea, că vor exista bănci care să lucreze strâns în urma deschiderii bancare. Revolut este un exemplu bun în acest context.
Există teama că va exista o creștere constantă a utilizării finanțelor alternative pe măsură ce încrederea în fintech crește. Un paradox și, în același timp, o realitate care se întâmplă.
Mai mult, odată cu stabilirea unor orașe ca unele dintre cele mai importante hub-uri fintech din lume, este mai important ca niciodată să luați în considerare implicațiile pe care le-ar putea avea fintech asupra afacerii în creștere. Mai ales, dacă afacerea pe care o dezvoltați se află într-un oraș de acest gen.