Atracții TuristiceCrișanaInformații TurismUnde Călătorim

Crișana

sau timpul stă frumos în loc

Crișana, provincia istorica din nord-vestul țării noastre este situată în zilele noastre pe teritoriile României și Ungariei.  Se mândrește cu diverse zone naturale, dar și cu o istorie încântătoare care a lăsat urme particulare asupra orașelor din regiune.

Crișana este înțesată de cetăți și mănăstiri vechi de secole, dar și de nenumărate rezervații naturale superbe și stațiuni balneare. Acestea sunt perfecte pentru cei care vor să se piardă prin peisajele bucolice ale acestor zone. Pentru următoarea ta escapadă, te invităm să afli mai multe despre Crișana.

Localizare

Regiunea este traversată de râurile Crișul Repede, Crișul Alb și Crișul Negru, dar și de râuri precum Mureș, Barcău sau Crasna. Are ca delimitări Transilvania în est, Banatul în sud, Maramureșul în nord si Ungaria în vest.

Oradea

 

Crișana cuprinde judetul Bihor si cea mai mare parte a județului Arad și are capitala tradițională la Oradea, care este și reședința Județului Bihor. Alte orașe mai mari sunt Beiuș , Salonta, Lipova, Nădlac și  Debrecen, Gyula sau Bekescsaba, în zona ungară a Crișanei. Ținutul Crișanei a fost împârțit între România și Ungaria în anul 1920.

 

Câteva informații despre istoria Crișanei

Despre prezența Crișanei se știa înca din Evul Mediu. Cu toate acestea, primele atestări apar abia la sfârșitul secolului IX, când aflăm că Biharia este capitala și centrul regiunii.

De-a lungul mai multor sute de ani s-au dat bătălii între unguri și români pentru aceste teritorii și multă vreme ele au fost sub stăpânire austro-ungară. O dată cu Marea Unire a principatelor din România însă, Crișana se anexează celorlaltor provincii.

Relieful Crişanei

Relieful Crișanei este diversificat și spectaculos . În zona muntoasă predomină un relief carstic cu formațiuni dintre cele mai frumoase, de la peșteri, chei și defilee minunate la văi adânci și stânci singuratice. În partea de est a regiunii domină Munții Apuseni și frumoasele Dealuri ale Silvaniei. Spre vest altitudinea scade predominând zonele de câmpie.

Turism reînviat , atracţii şi obiective turistice în Crișana

Baile Felix

Din punct de vedere turistic cel mai important aspect al regiunii Crișana îl reprezintă prezența apelor geotermale cu efecte deosebite asupra sănătății organismului. Datorită acestora s-au creat de-a lungul timpului stațiuni de relaxare, tratament și odihnă.

Băile Felix ( sat în comuna Sânmartin din județul Bihor) și Băile 1 Mai ( localitate-stațiune în comuna Sânmartin, județul Bihor, situată între satele bihorene Haieu, Cordău și Rontău, recunoscută pentru lacul geo-termal cu flora datând încă din terțiar) se află într-o fază de rejuvenare turistică în ultimii ani.

Aici există lacuri cu nuferi și lotuși, iar anual vin în vizită zeci de mii de turiști cu diferite afecțiuni sau doar pentru a face o baie caldă în piscinele cu apă de peste 35° C. Asta se întâmplă  chiar și pe timp de iarnă!

Alte atracții

În Crișana precum și în multe alte zone ale României, timpul parcă stă frumos în loc. Oamenii frumoși muncesc pământul și își văd liniștiți de viața lor simplă, care le oferă satisfacții necunoscute omului de la oraș. Căpițe de fân, care trase de boi și de cai, oameni care cosesc, toate fac parte din tabloul firesc al acestei regiuni. Trecând peste terenurile agricole și câmpurile întinse, zona montană este cu totul altceva.

Pestera Ursilor Bihor ChiscauCele mai importante atracții şi obiective turistice din regiunea Crişana se află aici:

 • Peştera Urşilor
 • Peştera Piatra Altarului
 • Peştera Vântului
 • Peştera Meziad
 • Peştera cu cristale de la Farcu
 • Peştera Măgura
 • Peştera Coliboaia sau Peştera Gheţarul Focul Viu
 • Parcul Național Munții Apuseni cu Lumea Pierdută de la Padiș
 • stațiunile de iarnă de la Boga sau Stâna de Vale
 • Peştera cu picturi rupestre Cuciulat sau
 • Grădina Zmeilor Gâlgău.

 

Stâna de Vale - Izvorul MinulilorStâna de Vale

Stâna de Vale este o stațiune turistică climaterică poziționată în inima munților Apuseni, la altitudinea de 1102m în zona limitrofă Parcului Natural Apuseni. Așezarea s-a dezvoltat la origine datorită Izvorului Minunilor, un izvor cu calități extraordinare ale apei. Posibilitățile de cazare sunt încă destul de modeste aici, zona având însă un mare potențial.

Acestora li se adaugă multitudinea de trasee montane de diferite grade de dificultate, dar și cetăți și castele precum:

 • Șiria
 • Șoimoș
 • Biharia
 • Porolissum
 • Buciumi Bathory.

 

Jibau Gradina Botanica

Grădina Botanică din Jibou, precum și cele mai mari și mai frumoase orașe din regiune, Oradea și Arad fiecare cu atracțiile sale, sunt obiective turistice care nu trebuie ratate dacă vă aflați în zonă.

Turiștii iubitori de drumeții, care aleg să străbată pe jos aceste ținuturi deosebite, vor avea parte de aventuri sălbatice și vor vedea pe parcurs diferite cascade, peșteri, defilee sau formațiuni stâncoase.

Cazare în Crișana

Stațiunile cel mai des vizitate de turiști oferă o multitudine de locuri de cazare. Baile Felix oferă, de exemplu, peste 7000 locuri de cazare! Cazare găsiți atât în hoteluri, cât și în pensiuni, vile, apartamente, toate la prețuri foarte avantajoase. Conditii de relaxare, vacanta, odihna si recuperare sunt numeroase, iar multe unități de cazare dispun de bogate baze de tratament cu bai termale, stranduri și aqua park-uri.

Orașele Oradea, Arad, Salonta oferă și ele locuri de cazare pentru orice buget și orice cerințe. Cei ce se hotărăsc să le viziteze în drumul lor și să se lase ademeniți de frumusețea lor nu vor regreta cu siguranță!

Haideți în Crișana!

Business

Articole și documentații din diverse domenii de activitate. Suntem specializați în servicii de optimizare SEO, promovare și servicii de link building. Compania noastră deține peste 90 de website-uri din diverse domenii de activitate.

Articole recomandate

Back to top button