AfaceriȘtiri

Diferența dintre profitul brut și profitul net

Antreprenorii uită adesea diferența dintre profitul brut și profitul net atunci când se prezintă pentru investiții

Când discutăm despre afaceri, pentru multă lume, termenul este asociat cu bani. Chiar dacă afacerile înseamnă mult mai mult decât bani, aceasta este o valoare care nu trebuie ignorată.

Când discutăm despre fluxul de numerar într-o afacere trebuie să știm că e o componentă cu multe subsisteme. Profitul brut și profitul net sunt doar două dintre ele.

Diferența dintre cele două forme este dată în principal de stat. Totuși, dacă dorim să dezvoltăm afacerea sau să atragem o nouă rundă de investiții, trebuie să știm clar cum operăm cu aceste noțiuni.

Acesta este și motivul pentru care am decis să dezvoltăm subiectul pe blog. Sperăm ca informațiile prezentate să fie utile nu doar antreprenorilor, dar și oricărui doritor de a-și dezvolta cunoștințele generale despre afaceri.

Profit brut

Profitul brut e, de obicei, interpretat greșit ca suma de bani adusă de o companie pentru produsele sau serviciile sale. Realitatea este puțin mai complicată! Profitul brut este în continuare cel mai simplu tip de profit de calculat pentru o afacere.

Pe scurt, profitul brut reprezintă diferența de valoare dintre veniturile generate de un produs sau serviciu și costul producerii acestuia.

Acesta din urmă e cunoscut în mod obișnuit sub denumirea de „costul al vânzărilor” sau „costuri directe”. Include, în general, lucruri precum materialele, distribuția și forța de muncă.

Profitul brut este suma câștigată din vânzarea unui produs sau serviciu.

Cu toate acestea, profitul brut nu ține cont de alte costuri, cum ar fi cheltuielile de funcționare (care sunt deduse pentru a da profit din exploatare) sau alte cheltuieli generale, impozitare, dobânzi și salarii (care sunt deduse pentru a da profit net).

Deoarece profitul brut nu ia în considerare acești factori, e important să ne amintim că nu reprezintă profitul real. Este complet posibil ca profitul brut să prezinte o cifră semnificativ pozitivă, dar profitul operațional sau net să fie mic sau chiar negativ. Asta nu înseamnă că acest calcul este inutil!

La ce este utilizat profitul brut?

Profitul brut este util pentru stabilirea valorii pe care o generează afacerea dvs. din produsele sau serviciile sale.

Acesta poate fi utilizat pentru a decide dacă marja de profit pentru astfel de produse sau servicii este acceptabilă sau dacă vor fi necesare modificări. De exemplu, reducerea costurilor de producție sau creșterea prețurilor.

Poate fi un prim pas către realizarea de economii în cadrul afacerii dvs. Dacă profitul brut este satisfăcător dar trebuie totuși să faceți economii, atunci știți că orice problemă apare din alte costuri, cum ar fi impozitul sau cheltuielile generale.

Acestea pot fi identificate folosind calculele operaționale și ale profitului net.

Profit net

În esență, profitul net este profitul brut minus toate costurile suportate pentru a obține acel profit. Atunci când se produce o declarație de profit și pierdere, profitul net poate fi prezentat ca o cifră înainte sau după impozitare.

De exemplu, imaginați-vă un magazin ce vinde bijuterii și alte accesorii cumpărate de la un angrosist. Preluările pentru anul în cauză sunt de 200.000 de mii.

Costul achiziționării acestor articole de la angrosist este de 130.000 de mii. Astfel profitul brut este de 70.000 de mii. Calculul este potrivit indiferent de monedă. Va fi diferit când cumpărați într-o monedă și vindeți în alta.

Cu toate acestea, magazinul costă pentru a-l putea ține deschis. Există costuri cu încălzirea și iluminatul, salariile personalului și impozite asociate, cum ar fi plățile asigurărilor naționale, chiria, tarifele de afaceri și asigurările.

Când costul total este de 40.000 de mii, profitul net ar fi de 30.000 de mii.

În cazul unei singure unități dintr-un lanț de puncte de desfacere poate exista o problemă în atribuirea diferitelor costuri proporțional între diferitele unități.

Lanțul va avea probabil un sediu iar costurile sale trebuie alocate pentru a obține cifre reprezentative diferitelor unități. Modul în care se desfășoară acest proces variază între organizații.

Marjele de profit

Multe companii vor utiliza calculele marjei de profit pentru a-și evalua performanța, precum și un indicator cheie de performanță (KPI) pentru stabilirea obiectivelor.

Din fericire, nu este prea dificil să vă calculați atât marja de profit brut, cât și marja de profit net.

Marja de profit brut

Marja de profit brut poate fi calculată prin împărțirea profitului brut la venituri.

De exemplu, dacă o companie are venituri de 200.000 de mii cu un cost al vânzărilor de 120.000 mii, marja de profit brut este de 40%.

Marja de profit net

Marja de profit net este o măsură mai precisă a profitabilității unei companii.

Pentru a calcula marja de profit net trebuie pur și simplu să împărțiți profitul net la venituri.

Concluzie

Sperăm că acest articol v-a oferit o mai bună înțelegere a diferenței dintre profitul brut și profitul net.

Pentru mai multe informații utile puteți accesa și alte articole de pe blog.

Advertoriale

Articole și documentații din diverse domenii de activitate. Suntem specializați în servicii de optimizare SEO, promovare și servicii de link building. Compania noastră deține peste 90 de website-uri din diverse domenii de activitate.

Articole recomandate

Back to top button