Fiecare aplicație bogată în funcții are partea sa de setări ușor de trecut cu vederea. Dar cu Gmail situația este puțin diferită. Gmail are un adevărat „labirint virtual” de opțiuni subapreciate.
Setările din Gmail vă pot duce prin locuri nebănuite
Luați în considerare un amănunt: unele setări Gmail sunt disponibile numai pe website-ul Gmail. Altele sunt doar în aplicațiile mobile sau uneori doar în aplicația mobilă de pe o anumită platformă.
Alte setări Gmail, paradoxal, nici măcar nu pot fi găsite în Gmail.
Practic, este necesară o adevărată „expediție” pentru a vă asigura că profitați de tot ce vă oferă Gmail. Mai ales că lista posibilităților evoluează atât de des. Dar să nu vă faceți griji! Suntem aici pentru a vă ajuta.
Continuați să citiți acest articol de blog oferit de agenția de advertoriale SEO. Oferim și servicii SEO sau de marketing digital. Pentru mai multe detalii vă invităm să intrați în contact cu noi sau puteți adăuga advertoriale.
1. Mai mult spațiu pentru scris
Fereastra de compunere implicită a Gmail pentru e-mail-uri noi este o casetă mică în colțul din dreapta jos al ecranului. Poate fi o idee bună dacă vreți să fiți cu ochii pe căsuța de inbox. Însă poate fi și destul de deranjantă când doriți să vă concentrați asupra a ceea ce scrieți.
Dacă preferați o experiență de scriere pe tot ecranul, de cele mai multe ori, începeți un mesaj nou pe website-ul Gmail. Mai apoi, faceți click pe pictograma meniului cu trei puncte din colțul dreapta jos al mesajului.
Vedeți opțiunea „Implicit pe ecran complet?” Click acolo. Apoi închideți complet mesajul respectiv, începeți un alt mesaj nou și…
Ta-da! Fereastra de compunere se va deschide întotdeauna atât de mare pe cât permite browser-ului. Dacă vreți să o micșorați înapoi puteți face click pe pictograma cu două săgeți îndreptate spre interior.
Pictograma este poziționată în colțul din dreapta sus al ferestrei.
2. Treceți de la un mesaj la altul fără oprire
Sunteți tipul de persoană care trece prin mesajele primite mesaj cu mesaj până ajungeți la final? Dacă răspunsul este afirmativ, aruncați o privire la setarea ascunsă avansată automată a Gmail.
După ce o activați, veți fi redirecționat automat la următorul e-mail din listă. Sau la e-mail-ul anterior, dacă preferați, imediat ce arhivați sau ștergeți o conversație.
În versiunea desktop Gmail, mai întâi va trebui să activați opțiunea accesând fila „Advanced”. Aceasta se află în zona principală de setări a website-ului Gmail.
O puteți accesa făcând click pe pictograma în formă de roată din colțul din dreapta sus al website-ului. Mai apoi, selectați „See all settings” în panoul care apare.
Găsiți linia „Auto-advance”, faceți click pe „Enable” de lângă și încă un click pe butonul „Save changes” din partea de jos a ecranului.
După reîncărcarea website-ului va trebui să reveniți la setările Gmail. Căutați noua zonă „Auto-advance” din fila General. În cele ce urmează, puteți configura exact modul în care funcționează opțiunea.
Pe Android există o opțiune separată, independentă, în secțiunea „General settings” din setările aplicației Gmail. Din păcate, nicio astfel de opțiune nu pare să fie prezentă pe iOS.
3. Citiți mai multe, faceți click mai puțin
Vorbind despre lectură, una dintre cele mai simple și utile setări Gmail pe care le puteți modifica este opțiunea pentru „Maximum page size”. Aceasta se află în fila General a setărilor website-ului Gmail.
În mod implicit, Gmail vă arată doar 50 de conversații prin e-mail pe fiecare pagină. Vă cere să faceți click pe o pagină subsecventă pentru a vedea mai multe mesaje.
Poate că o astfel de configurare avea sens în zilele de început ale internetului. Dar, în zilele noastre, tot acel click suplimentar este puțin mai mult decât un inconvenient.
Așadar, economisiți-vă câteva click-uri schimbând această setare de la 50 la 100. Asigurați-vă că dați click pe butonul „Save changes”. Acesta se află în partea de jos a ecranului când ați terminat de aplicat modificarea.
4. Puneți din nou e-mail-urile în ordinea corectă
Utilizați interfața de mesaje primite cu file Gmail? Cea în care mesajele dvs. sunt sortate în categorii precum Social, Promoții și Actualizări?
Este posibil să fi observat un obicei ciudat pe care Gmail îl are pe telefon.
Din anumite motive, numai în aplicațiile mobile, Gmail rearanjează mesajele din fila Promoții. Astfel, plasează e-mail-urile pe care le vede ca fiind de „cea mai mare valoare” în partea de sus.
Practic vorbind, asta înseamnă că mesajele din acea categorie sunt adesea afișate în ordine cronologică. Fără un criteriu evident sau un motiv în spatele secvențierii. Ajungeți frecvent să vedeți mesaje vechi de câteva zile în partea de sus.
Puteți dezactiva acest comportament și restabili ordinea în căsuța de e-mail. Comutați o setare profund îngropată în aplicațiile mobile Gmail.
Pe Android, deschideți setările aplicației, atingeți numele contului dvs., apoi atingeți „Inbox categories”. Căutați opțiunea „Activați gruparea de e-mail-uri de top” chiar în partea de jos a ecranului.
Pe iOS, aceeași opțiune este pe ecranul de setări care apare imediat după ce atingeți numele contului. Comutați butonul în poziția off. Aveți încredere în noi: o să vă bucurați că ați făcut-o.
5. Setați propriile ore implicite de amânare
Amânarea este una dintre funcțiile noastre Gmail preferate. Însă, este și una dintre cele mai confuze atunci când vine vorba de setări.
Motivul? Puteți personaliza orele implicite pentru amânarea e-mail-urilor în Gmail. Ne referim la orele specifice de dimineață, după-amiază și seară.
Acestea apar în mod implicit în diferitele opțiuni de amânare și pot fi setate cu un singur click. Dar setarea pentru a face această ajustare nu este de fapt în Gmail.
În schimb, se află în Google Keep. Trageți în sus website-ul Keep, faceți click pe pictograma în formă de roată din colțul din dreapta sus. Apoi, selectați „Settings” sau deschideți secțiunea echivalentă din aplicația mobilă Keep. Căutați „Reminder defaults” din panoul care apare.
Setați valorile pentru „Dimineață”, „După-amiază” și „Seară” la orele care au sens pentru dvs. Apoi, dați click pe „Save” în website sau pur și simplu mergeți înapoi din meniul de pe mobil.
După ce ați terminat, reveniți la Gmail și amânați un mesaj. Cu siguranță veți vedea că noile dvs. ore personalizate apar în opțiunile sugerate implicite.
De ce funcționează așa, s-ar putea să vă întrebați? De ce nu sunt setările separate și disponibile și în Gmail? Există într-adevăr un singur răspuns: uneori, Google trebuie să fie Google.
6. Activați un buton doi-în-unu
Aproape de fiecare dată când terminăm de răspuns la ceva din căsuța de e-mail arhivăm mesajul. Gmail are un economizor ce vă permite să efectuați ambele acțiuni (trimitere și arhivare) dintr-un singur click.
Tot ce trebuie să faceți este să activați opțiunea.
Căutați în secțiunea „General” a setărilor Gmail până când vedeți opțiunea „Send and Archive”. Schimbați setarea la „Show ‘Send & Archive’ button in reply”, ceva care nu este activat în mod implicit.
Odată ce salvați, veți vedea un nou buton albastru lângă cel de trimitere obișnuit. Acesta vă permite să trimiteți și să arhivați cu un singur click de fiecare dată când răspundeți la un mesaj.
Sfat bonus: odată ce butonul este vizibil, puteți apăsa Ctrl și Enter pentru a declanșa aceeași acțiune.
7. Lăsați Gmail să devină personal
Cu toții primim un amestec de mesaje personale și vrac. Deși ambele pot fi perfect legitime și valoroase, mesajele directe sunt probabil cele care necesită imediată atenție.
Gmail vă poate ajuta să sortați aspectele personale în bloc. Găsiți opțiunea „Personal level indicators” în fila General din setările de desktop.
Schimbați setarea la „Show indicators”. O să vedeți săgeți unice lângă mesajele trimise special la adresa dvs. (spre deosebire de cele trimise la o listă). Pe de altă parte, săgețile duble apar lângă mesajele trimise numai dvs., fără alți destinatari.
8. Rezolvați o parte din dezordinea etichetei
Nu este nevoie de multe acțiuni pentru ca etichetele Gmail să scape de sub control. Șansele există, indiferent de câte etichete ați creat de-a lungul anilor.
Există doar câteva etichete cu care interacționați în mod constant.
Vă puteți ușura viața în mod semnificativ ascunzând etichetele pe care nu le folosiți des. Lăsați-le doar pe cele cu care trebuie să lucrați cu adevărat. Începeți „curățenia” făcând click pe fila „Etichete” din setările website-ului Gmail.
Acolo veți vedea o listă cu toate etichetele disponibile, împreună cu posibilitatea de a seta orice etichetă ascunsă. Atât în lista de etichete (extinsă de etichete ce apar în partea de sus a barei laterale Gmail), cât și în lista de mesaje.
Este lista opțiunilor de etichetă. Apare ori de câte ori utilizați comanda pentru adăugarea unei etichete într-un mesaj individual.
Ascundeți tot ceea ce nu accesați adesea în niciunul dintre aceste locuri. Veți înceta să pierdeți timpul căutând prin lucruri de prisos.
9. Măriți-vă al doilea buffer ghicit
Gmail are o funcție extrem de utilă, numită „Undo Send”. Vă permite să retrageți un mesaj după ce l-ați trimis. De exemplu, în cazul în care vă dați seama brusc că ați scris ceva greșit. Sau că ați inclus din greșeală un atașament extrem de inadecvat.
În mod implicit, totuși, „Undo Send” vă oferă cinci secunde pentru a efectua acel apel. Nu e deloc prea mult timp, mai ales atunci când sunt implicate erori potențial periculoase.
Găsiți opțiunea „Undo Send” în aceeași secțiune generală a setărilor din desktop. Puteți crește bufferul de la cinci secunde la 30 de secunde.
10. Oferiți-vă un echivalent de anulare pe mobil
Această opțiune utilă Undo Send nu este disponibilă în aplicațiile mobile Gmail, dintr-un anumit motiv. Dar puteți crea o plasă de siguranță aproximativ similară activând setări de confirmare ale serviciului. Cel puțin dacă utilizați Android.
În aplicația Gmail pentru Android atingeți pictograma meniului cu trei linii. Aceasta se află în colțul stânga sus al ecranului de mesaje primite.
Mai apoi, selectați „Settings” urmat de „General Settings”. Derulați până în partea de jos a ecranului care vine sus. Acolo veți găsi trei opțiuni implicite:
- Confirmați înainte de ștergere;
- Confirmați înainte de arhivare;
- Confirmați înainte de a trimite.
Bifați caseta de lângă ultima variantă (și oricare dintre celelalte două, dacă vreți). Din acel moment veți primi întotdeauna o confirmare pop-up. Aceasta vă va oferi a doua șansă înainte ca o astfel de acțiune să fie efectuată.
11. Personalizați comenzile rapide de tip glisare care economisesc timp
În timp ce ne referim la aplicațiile mobile Gmail, gândiți-vă la acțiunile pe care le întreprindeți cel mai des cu privire la mesajele dvs.
Indiferent dacă este vorba de arhivare, ștergere, marcare ca citite sau necitite ori amânare. Apoi, setați comenzile rapide pentru a reflecta acele priorități.
De exemplu, glisați stânga pe orice mesaj pentru a amâna e-mail-ul și glisați spre dreapta pentru a-l arhiva. Poate preferați să glisați spre stânga pentru a comuta un mesaj între citit și necitit și dreapta pentru a-l șterge.
Oricare ar fi situația, aceste gesturi pot reprezenta comenzile cele mai convenabile pentru dvs. Pentru asta trebuie să vă alocați timp spre a le configura în mod corespunzător.
În aplicația Gmail de Android căutați opțiunea „Swipe actions” în secțiunea „General settings” din setări. Pe iOS veți găsi același set de opțiuni chiar în meniul principal de setări al aplicației.
Sunteți la o singură atingere de a alege orice acțiune doriți.