Atracții TuristiceDobrogeaInformații TurismLitoralTurismTurism de WeekendTurism pe Litoral

Litoralul românesc

Cea mai exploatată zonă turistică din România

Litoralul românesc este preferatul turiștilor, atât români, cât și străini, iubitori de mare. Marea Neagră este locul unde stațiunile oferă posibilităti numeroase de cazare și distracție pentru toate gusturile și bugetele.

Litoralul românesc – delimitare geografică

Cât de lung este litoralul? Te-ai gândit vreodată? Din nord, de la granița cu Ucraina pâna în sud, la granița cu Bulgaria, litoralul românesc se întinde pe o lungime de 245 de kilometri și delimitează estul Dobrogei de apele Mării Negre.
Dintre aceștia, 163 km sunt ocupați de Delta Dunării și lacurile de coastă, iar de la Capul Midia (Năvodari) până la Vama Veche (granița cu Bulgaria) pe o distanță de 82 km, se întinde o plajă cu nisip fin, unde stau înșiruite toate stațiunile cele mai frecventate de turiști.

Plajele litoralului romanescPlajele și stațiunile litoralului românesc

Plajele

Poate că vă întrebați de ce e așa de preferat litoralul nostru… Citiți mai departe ce ne atrage constant aici în fiecare an și ne veți da dreptate.
Faptul că plaja e orientată spre est, apa are salinitate redusă și clima este temperată, blîndă datorită brizelor marine,bogate în aerosoli, crează cele mai bune condiții pentru turiștii care vizitează litoralul românesc.
Plaja are o lățime cuprinsă între 150 – 200 m cu nisip fin în cea mai mare parte. Panta este lină și destul de usor accesibilă, curenții marini sunt slabi, iar temperatura apei este în jur de 24 de grade Celsius în sezonul estival.

Statiunea MamaiaMamaia, perla litoralului

Stațiunea cea mai întinsă și cu cele mai multe spații de cazare  Mamaia. Aceasta este și cea mai vizitată, fiind amplasată la nordul municipiului Constanța, pe fâșia de pămînt care separă Marea Neagră de Lacul Siutghiol. O particularitate a Mamaiei este dimensiunea plajei, lată de 250 metri, și lungă de 8 kilometri.
Mamaia este stațiunea clubberilor, care sunt interesați în special de zona de cluburi din nord, spre Năvodari. Uneori ei cheltuie pe divertisment într-un weekend cât cheltuie o familie cu copii într-un sejur de 10 zile.
În același timp este și stațiunea familiilor cu copii, care aleg stațiunea pentru plaja cu nisip foarte fin și intrarea lină în apa, perfecte pentru aceștia.
Stațiunea cu cea mai dinamică dezvoltare, Mamaia își întâmpină turiștii cu ceva nou în fiecare an– palmieri, Aqua Magic, fantani arteziene, Telegondola, autobuze supraetajate etc.

Eforie Nord

Cunoscută ca loc de tratament înca din secolul trecut, Eforie Nord este considerată stațiune balneoclimaterica. I se mai spune și ‚stațiunea copiilor’, pentru că aici exista un golfulet cu apa mica, perfect pentru copii.

Eforie Sud

A devenit stațiune în 1912 și s-a numit, între cele două războaie mondiale, Carmen Sylva, după pseudonimul de poetă al reginei Elisabeta a României. Aici există un promontoriu de calcar, iar faleza atinge cea mai mare înălțime dintre toate stațiunile. Și tot aici se află una dintre cele mai frumoase plaje de pe Litoral: Splendid Beach.

Satul și stațiunea Costinești

Considerată stațiunea tinerilor , a evoluat de la un sat mic pescăresc într-o destinație preferată de tineri, în special de studenți. Turismul a debutat în anii 1920, dar a început sa se dezvolte mai puternic din 1949, odată cu inaugurarea primei tabere destinate pionierilor. În 1959 a fost deschisă tabăra internațională a studenților.
Simbolurile stațiunii sunt Epava( eșuata în anii ’60) și Obeliscul( monument ce stă din 1969 drept loc de întâlnire si de concerte, distractii, șamd)

Alte stațiuni

În continuare avem șirul celor șase stațiuni de la Comorova, anume „Olimp”, „Neptun”, „Jupiter”, „Cap Aurora”, „Venus” și „Saturn”, botezate, ca și planetele sistemului solar, după zeii romani. Plus Cap Aurora.
Ceva mai căutate în perioada de glorie a comunismului și căzute, oarecum în dizgrație după Revoluție, aceste stațiuni încep în ultima perioadă să își revină ușor-ușor. Prețurile mici și atractive îndrumă turiștii să-și petreacă vacanța aici , fapt care duce și la atragerea de noi investiții.
Aceste stațiuni sunt , de fapt, cartiere ale municipiului Mangalia, nu localități ale municipiului Constanța, cum au fost ele clasificate. Localitățile au de obicei locuitori permanenți, iar aici nu este cazul, deoarece aici totul este închis în afara sezonului.

Vama Veche

În sudul extrem avem Vama Veche, cunoscută drept locul pescarilor, celebră pentru atmosfera “hippie”. Este preferată de tinerii noncomformiști, mari iubitori de libertate si distracție neîngrădita. Atmosfera boemă și aerul de libertate sunt atuurile stațiunii, care îi face pe vechi și adevărații ei turiști consacrați sa se numească cu mândrie ‘vamaioți”. În ultimii ani, datorită cererii mari, au apărut foarte multe hoteluri, restaurante, terase, magazine, locuri de distracție. Acestea fac stațiunea să fie din ce în ce mai aglomerată și mai căutată.
Într-un stil boem, dar mai puțin hippie este și micuțul sat 2 Mai.

Distracții și atracții

Pe litoral există o mulțime de oportunități de distracție și agrement care acoperă preferințele și exigențele tuturor turiștilor care își petrec aici vacanța. În ultimii ani, au apărut numeroase restaurante și terase amenajate pe plajă sau în imediata apropiere a acesteia. Acestea dau turiștilor posibilitatea de a se delecta cu o atmosferă veselă de vacanță și de a savura preparate românești, internaționale sau pescărești.
De asemenea, litoralul românesc oferă posibilități de practicare a tuturor sporturilor acvatice, fiecare stațiune dispunând de baze de agrement moderne.
Opțiunile de agrement pe litoral sunt completate de terenuri de tenis, fotbal si golf, parcuri de distracție și centre de divertisment care se întâlnesc la tot pasul în ultimii ani. Posibilitățile de distracție sunt întregite de recentele construcții turistice din stațiunea Mamaia, dintre care le amintim pe cele mai importante: Aqua Magic si Telegondola.

Turism balnear

În plus, pentru cei care doresc să urmeze tratamente medicale, există diverse resurse balneare cu ape minerale și mineralizate, cu nămoluri terapeutice. Acestea se pot face în bazele de tratament din zona lacurilor Techirghiol, Tătlageac, Neptun, Belona, Siutghiol, Corbu, Sinoe, Navodari si Tașaul.
Posibilitățile de cazare sunt multiple, de la hoteluri de cinci stele până la pensiuni, camping-uri sau în gazdă la localnici. De obicei prețurile la cazări scad la intrarea în extrasezon.

Turism cultural

În zonă există și o mulțime de obiective și atracții turistice care merită vizitate. Muzee, monumente istorice de mare însemnătate, ruine antice, biserici, mănăstiri. Rezervații naturale unice în țară și în Europa (raiul sălbatic al Rezervaţiei Deltei Dunării) și alte atracții îi întregesc imaginea pitorească.

Cazare pe litoral

Toate stațiunile se află situate în județul Constanța (în afară de Gura Portiței care se află în județul Tulcea) oferind spații de cazare de toate categoriile .Acestea sunt hoteluri de la 1* pana la 5*, moteluri, pensiuni, campinguri, vile sau apartamente cu regim hotelier.

Litoralul românesc oferă multiple opțiuni de cazare. Turiștii au la dispoziție peste 250.000 de locuri de cazare în hotelurile, vilele și pensiunile agroturistice din cele 14 stațiuni de pe litoral:

  • Năvodari
  • Mamaia
  • Eforie Nord
  • Eforie Sud,
  • Techirghiol
  • Costinești
  • Olimp
  • Neptun
  • Jupiter
  • Cap Aurora
  • Venus, Saturn
  • Mangalia
  • 2 Mai
  • Vama Veche.

Mai nou, satul 23 August oferă și el posibilități de cazare celor cu posibilități mai modeste.
Spații de cazare există de toate categoriile ,dovadă a faptului că această zonă este într-o continua dezvoltare și așteaptă câți mai mulți turiști.

„De ce iubim marea? Pentru că marea are forța de a ne duce cu gândul la lucruri despre care ne place să ne gândim.” Robert Henri

 

 

Advertoriale

Articole și documentații din diverse domenii de activitate. Suntem specializați în servicii de optimizare SEO, promovare și servicii de link building. Compania noastră deține peste 90 de website-uri din diverse domenii de activitate.

Articole recomandate

Back to top button