Atracții TuristiceBucureștiInformații TurismMunteniaTurismUnde Călătorim

Muzeul Tăranului Român

Șoseaua Kiseleff, Nr. 3 - un muzeu viu creat în anul 1990

Știri noi
  • Locatia: Bucuresti
  • Adresa: Soseaua Kiseleff, Nr. 3
  • Metrou: Piaţa Victoriei I, II
  • Autobuz: 205, 300, 381, 783
  • Secretariat: 021-317.96.61

Muzeul Țăranului Român din capitala României București, căruia bucureștenii îi zic simplu MTR, este un muzeu viu, creat în anul 1990, de pictorul Horia Bernea. Obiectele expuse aici reușesc să spargă crusta de obișnuințe cotidiene și să vă readucă aminte ce plin de sevă este universul spiritual al țăranului român.

O sală se afla sub semnul crucii, alta este dedicată icoanelor pe sticlă și lemn, în alta este expusă troița din Burluș (județul Argeș),  în alta este reconstruită o sală de clasă. În școala satului se organizează periodic dezbateri, vizionări și audiții.

Mai multe despre tradițiile țărănești românești în Muzeul Tăranului Român…

În fiecare Marți, Miercuri, Joi și Vineri,  între orele 12-14, poate fi consultată arhiva de memorie vizuală a  Fundației Arte Vizuale, pentru a afla mai multe despre  tradițiile  țărănești românești. În Muzeul Tăranului Român trecem printr-o sala a scaunelor, prin alta a costumelor populare, prin sala „fastului simplu”, prin „sala reculegerii”, ne plimbăm printre „moaștele” unei bisericuțe salvate, ajungem în „sala ferestrelor”, în „bucătăria bunicii”, etc.  Din loc în loc, vă vor ieși în cale „locuri de lectura”, cu materiale cum nu o să mai vedeți în alte muzee.

Scrise de mână, aceste texte adunate între coperți de carton legate cu sfoară, ne spun povestea credințelor, riturilor și obiceiurilor românești. Ele adună povești despre soare și lună, despre ceruri și stele, descântece de deochi, proverbe despre foc, note pe marginea temelor iconografice, etc.

…instalația politica ciuma roșie ne aduce aminte de soarta trista pe care a avut-o în perioada comunistă. Muzeul de Arta Națională Carol I

Muzeul Taranului Roman

La subsolul Muzeul Țăranului Român, „sala-purgatoriu” care adăpostește instalația politică Ciuma roșie, ne aduce aminte de soarta tristă pe care a avut-o în perioada comunistă Muzeul de Arta Națională Carol I, transformat din 1953 în Muzeu al PCR. Din colecția muzeului mai fac parte și patru biserici din lemn, conservate în situ. Menționăm dintre acestea biserica de lemn din Lunca Moților (județul Hunedoara) și biserica de lemn din Troaș (județul Arad).

Cu prilejul marilor sărbători românești, Muzeul Țăranului Român (MTR) organizează târguri și festivaluri populare, de o atenție aparte bucurându-se Ziua Crucii (14 septembrie), Paștele, Sf. Mihail și Gavriil, Sântămaria etc. Curtea sa găzduiește târguri ale meșterilor populari aproape în fiecare weekend. Sala Horia Bernea din cadrul muzeului a fost transformată din 2008 în sală de cinema – Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR); în timpul verii, proiecțiile se desfășoară în aer liber, în curte.

 

Clubul Țăranului Zilnic: 10-1), cu intrare de pe strada Monetăriei, găzduiește lansări de carte, concerte de jazz on rock, cenacluri literare, teatru de marionete, teatru de umbre etc. Muzeul Țăranului Român

Muzeul deține colecții de ceramică, port popular, țesături pentru interior, lemn, mobile, feronerie, scoarțe. În curtea muzeului dinspre bulevardul Ion Mihalache a fost montată o biserică din lemn, monument istoric din secolul al XVIII-lea, strămutata aici în anul 1992.

Advertoriale

Articole și documentații din diverse domenii de activitate. Suntem specializați în servicii de optimizare SEO, promovare și servicii de link building. Compania noastră deține peste 90 de website-uri din diverse domenii de activitate.

Articole recomandate

Back to top button