Atracții TuristiceCrișanaInformații Turism

Peștera Urșilor

Unicat in România și Europa

Peștera Urșilor  este deosebită datorită diversității formațiunilor de stalactite și stalagmite existente, ca și prin cantitatea impresionantă de urme și fosile ale ursului de cavernă sau de peșteră. Se numea Ursus spelaeus și a dispărut în urmă cu 15.000 de ani. Au mai fost descoperite și fosile de capră neagră, ibex, leu și hienă de peșteră. La intrarea în peșteră se află un pavilion, compus dintr-o sală de așteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic și un stand cu suveniruri și obiecte artizanale specifice zonei.

Localizare

Peștera Urșilor, popas obligatoriu  în calatorira voastră prin regiunea Crișana, se află în Chișcău, comuna Pietroasa, judetul Bihor. La Chișcău se poate ajunge dinspre Oradea – Beius sau din direcția Deva – Stei, pe DN 76 (E79), până în dreptul platformei industriale din Sudrigiu, de unde drumul continuă pe DJ 763.

Pentru a ajunge la pestera va trebui sa traversati satul Chiscau, dintr-un capat in celalalt. Aproape ați ajuns la destinatie cand ajungeti in dreptul Pensiunii Laura din Chiscau.

Peștera Urșilor – Povestea peșterii

Peștera a fost descoperita in 1975 in urma unei explozii provocate de catre minerul Traian Curta care lucra in mina de marmura. Atunci o portiune ingusta s-a prabusit,iar acesta a reușit să se strecoare prin breșa formată și a descoperit o lume subterana de neimaginat cu stalactite, stalacmite și coloane de diferite mărimi și forme, schelete de urși, etc.

De ce este așa importantă Peștera Urșilor?

Pestera Ursilor schelte urs cavernaIn 1980 primii turisti au facut cunostinta cu ramasitele pamantesti ale Ursus Spelaeus – ursul de caverna.
Se pare că acesta a dispărut în urmă cu aproximativ 17.000 ani în urmă, atunci cand probabil intrarea în peșteră s-a închis în urma unui cutremur. Cele mai vechi oase ale ursului de caverna din pestera au fost datate ca fiind de acum cca 100.000 ani.
Alături de mamuţi, ursul de peşteră a fost cel mai apropiat animal, din toate punctele de vedere, faţă de oamenii cavernelor. Strămoşii noştri şi urşii peşterilor au coabitat împreună timp de mii de ani, infruntând adversitățile glaciaţiunilor şi lipsa hranei.

Mică descriere

Peștera Urșilor este formată din 3 galerii principale, deschise circuitului turistic și o rezervație științifică, destinată doar speologilor profesioniști.
Temperatura în peșteră atât vara cât și iarna e constantă, 10 grade Celsius, deci nu uitați acasă hainele mai groase.. Umiditatea e de 97 %, iar durata vizitarii pesterii e de cca 40 min.

Pestera Ursilor Crisana

Să aveți o vacanță minunată!

Advertoriale

Articole și documentații din diverse domenii de activitate. Suntem specializați în servicii de optimizare SEO, promovare și servicii de link building. Compania noastră deține peste 90 de website-uri din diverse domenii de activitate.

Articole recomandate

Back to top button