Starea de sănătate mintală costă întreprinderile până la 30 de miliarde de euro pe an, absenteism și schimbare de personal.
În timp ce inițiative precum Săptămâna conștientizării sănătății mintale încurajează dialogul deschis despre sănătatea mintală, mai este încă un drum lung de parcurs.
Mulți oameni care suferă de probleme de sănătate mintală încă nu simt că pot vorbi cu angajatorii despre asta. Majoritatea suferă de teama să nu fie ignorați sau să li se respingă sentimentele.
Dacă sunteți proprietarul unei afaceri mici, este vital pentru dvs. să știți cum să abordați subiectul sănătății mintale cu angajații dvs. Iată câteva considerații despre cum să creați o cultură a comunicării deschide.
Primii pași
Inițierea conversațiilor despre sănătatea mintală poate părea descurajantă. Este un subiect atât de sensibil și personal. Trebuie să vă sprijiniți personalul care lucrează de la distanță.
Înainte de a aborda astfel de discuții, asigurați-vă că sunteți la curent cu orice formă de sprijin pe care o poate oferi compania dvs. Trebuie să știți unde să îi direcționați pe angajați. Indiferent de rezultatul discuției pe care o veți avea.
Fiți conștienți de indicatorii conform cărora cineva ar putea fi în primejdie. De exemplu, limbajul poate semnala probleme de sănătate mintală.
Starea de spirit persistentă scăzută a fost adesea menționată ca „tirania lui trebuie”. Utilizarea cuvintelor precum „ar trebui” și „trebuie” poate fi obișnuită. Starea de spirit scăzută și anxietatea sunt, de asemenea, asociate cu un sentiment de lipsă de speranță și neputință. Încercați să căutați limbajul cu acest ton.
Pot exista schimbări de comportament. Un semnal poate fi un angajat îmbrăcat elegant, care pare mai dezordonat, sau angajatul odată punctual care începe să întârzie sau devine mai iritant.
Dacă puteți prelua unele dintre aceste comportamente și schimbări de limbă – și vă puteți simți încrezători în a oferi sprijin angajaților – puteți cere o conversație informală.
Ascultarea activă
Cercetările arată că, în 15% din cazurile în care un angajat a dezvăluit unui manager o problemă de sănătate mintală, angajatul a fost supus procedurilor disciplinare. Ba chiar mai mult. Acesta a fost supus concedierii sau retrogradării.
Această secvență este periculoasă. Nu numai că duce la sentimente de singurătate și alteritate în cadrul angajatului, dar are și un impact mult mai larg la locul de muncă.
Alți angajați nu vorbesc de teama aceluiași tratament. Ca atare, este vital să arătați empatie și înțelegere pentru orice angajat. Nu uitați că el vă povestește despre problemele personale.
Cum putem asculta activ?
O modalitate de a face acest lucru cu succes este să practici tehnici de ascultare activă. Cu ajutorul acestora poți demonstra că ești pe deplin angajat în conversații despre sănătatea mintală cu angajații.
Ascultarea activă înseamnă conectarea deplină cu ceea ce se spune și absorbția sensului. Ascultătorul se abține de la a întrerupe conversația. În schimb, își mențin discursul minim. Ocazional va repeta ceea ce a spus vorbitorul sau reformulând conținutul pentru a demonstra că a fost înțeles sensul.
De exemplu, păstrați întrebările deschise și simple, cum ar fi „Am observat că ați părut un pic distras în ultimele 2 întâlniri, este totul în regulă?”.
Cu toții avem tendința de a răspunde la astfel de întrebări spunând „Sunt bine”, așa că întrebați din nou „Ești cu adevărat bine?”. De asemenea, este crucial să oferiți angajaților dvs. timp pentru a răspunde. Încercați să nu puneți prea multe întrebări dintr-o dată.
Dacă încep să vorbească, arătați că ascultați cu adevărat reformulând și rezumând ceea ce au spus, oferind fraze empatice și întrebând cum îi puteți ajuta. Adesea, sentimentul pe care cineva l-a înțeles și s-a identificat cu situația, poate fi un punct de plecare pentru cineva aflat în dificultate.
Dacă înțelegeți cum se simt, vă puneți și într-o poziție mai puternică pentru a-i putea direcționa către ajutor relevant.
Recomandări sau un plan de acțiune
După conversație, ia în considerare cei mai buni pași pentru angajatul tău. Începe prin a-i informa că ușa dvs. este întotdeauna deschisă. Programați o discuție de urmărire pentru a le oferi stabilitate și reasigurare.
Indicați-i către politicile de afaceri relevante pe care le aveți în vigoare, care vă vor oferi asistență și orice personal care le poate oferi ajutor. Aceștia pot fi specialiștii în sănătate mintală sau primii asistenți din domeniu.
Poate exista un sprijin imediat pe care îl puteți oferi în timp ce consultați un specialist pe un plan pe termen lung.
Aceste soluții pot include oferirea de ore de lucru mai flexibile pentru a permite angajaților să își acomodeze schimbarea în jurul altor activități. De asemenea, ați putea să oferiți pauze scurte celor care suferă de probleme de somn ca urmare a unor probleme mai profunde.
Managerii pot apela la departamentul lor de resurse umane pentru sfaturi cu privire la modul de implementare a acestor modificări pentru angajați și pentru a stabili orice alt sprijin oferit de compania lor.
Cu toate acestea, pentru întreprinderile mai mici, este posibil să nu existe întotdeauna un departament intern de resurse umane disponibil. În acest caz, există o serie de instrumente rentabile pentru întreprinderile mai mici. Ele pot oferi sfaturile și sprijinul necesar angajaților cu dificultăți.
Cunoaște-ți drepturile
Toți angajații au dreptul la ajustări rezonabile la locul de muncă. Aceasta înseamnă că toți angajatorii trebuie să arate că sunt dispuși să adapteze practicile de muncă și să ofere alte ajutoare pentru cei care au nevoie.
Ajustările rezonabile depind atât de angajat, cât și de sănătatea acestora, plus afacerea dvs. și resursele acesteia. Cu toate acestea, nu trebuie să aibă un impact negativ asupra locului de muncă sau asupra performanței angajatului.
Consultați-vă cu un medic sau psihoterapeut și lucrați cu afacerea dvs. și cu angajatul în cauză pentru a conveni asupra ajustărilor pe care le puteți oferi pentru a echilibra nevoile angajatului și ale afacerii.
Ajustările obișnuite pot fi la fel de simple ca oferirea de oportunități de a lucra de acasă în perioadele mai dificile sau programarea întâlnirilor regulate pentru a trece peste sarcinile de muncă și pentru a reduce sentimentele de stres și anxietate.
Sănătate mintală este unul din cei 5 pași pentru crearea unui birou virtual pe termen lung. Deja mai multe studii au confirmat că satisfacția muncii nu este exclusivă legată de remunerare.