Atracții TuristiceInformații TurismMunteniaStațiuniTurismTurism de Weekend

Stațiunea Cheia

Stațiunea Cheia este situată în județul Prahova, pe râul Teleajen la poalele Munților Ciucaș (Carpații Orientali), la o altitudine de 871 m

Stațiunea Cheia – Ignorată pe nedrept în favoarea popularelor stațiuni de pe Valea Prahovei, Cheia, pitită pe Valea Teleajenului, la poalele Munților Ciucaș, la 125 km de București, a rămas încă un secret. Aflată la altitudinea de 871 m, stațiunea beneficiază de un climat de depresiune intramontană și de un aer puternic ozonat asigurat de nesfârșitele păduri de brad și fag de pe înălţimile din jur.

CheiaStațiunea dominată de spectaculoasa creastă dantelată Gropșoarele-Zăganu s-a închegat în jurul Mănăstirii Cheia, ctitorită în anul 1770 și reconstruită din cărămidă între 1835 și 1839.

Complexul, situat în partea de sud-est a localității, păstrează picturile murale executate de GheorgheTătărăscu în 1837. Asul Cheiei sunt numeroasele opțiuni de trasee montane pe Ciucaș, unul dintre munții de suflet ai pasionaților de drumeții.

Traseele pornesc de la Cabana Muntele Roşu, aflată la altitudinea de 1.280 m, la depărtare de cca 5,5 km de stațiunea Cheia, unde puteți ajunge fie pe jos, fie cu mașina, pe un drum prost, neasfaltat de ani de zile.

De aici se urcă spre Vârful Ciucaș și Cabana Ciucaș (marcaj: triunghi roșu; durată: 5-6 h), Tigăile Mari, Babele la Sfat, Turnul Goliat, Pasul Bratocea ori Sfinxul Bratocei, declarat monument al naturii.


Câteva detalii despre traseu – Stațiunea Cheia

Nedreptatit cumva de frații Bucegi, nefiind la fel de mult promovat, Masivul Ciucaș dispune de trasee montane de o frumusețe aparte… Stațiunea Cheia

Dacă sunteți doar în trecere prin Cheia, vă recomandăm o plimbare ușoară de 1-11 ore de-a lungul Cheilor Cheiței (marcaj: triunghi albastru), la izvoarele Teleajenului. Deși nu sunt nici pe departe niște chei spectaculoase, unele porțiuni vă vor pune în încurcătură, fiind nevoie să faceți echilibristică ținându-vă de stânci ca să nu cădeți în apă.

Merită: vă veţi bucura de câteva mici cascade fermecătoare și de sălbaticul covor de brusturi imenși care tivesc malurile Cheiţei.

  • Cheia (871m) – Valea Berii (1326m) – Cabana Vârful Ciucaș (1595m)
  • Durata: aprox. 3 ore
  • Dificultate: medie, deschis tot timpul anului
  • Traseul pornește de lângă hotelul Zăganu spre DN1A, până la Valea Berii, continuând apoi pe drumul forestier până aproape de Fântana Ioan Nicolae, unde se intersectează cu traseul care vine de la Cabana Muntele Roșu (marcaj „banda galbenă”).
  • Drumul urcă apoi pe Valea Berii până ajunge la o stână, unde se face la stânga. Urcușul continuă încă 20 de minute până în golul alpin; de aici până la Cabana Vârful Ciucaș mai sunt aproximativ zece minute de mers.

Advertoriale

Articole și documentații din diverse domenii de activitate. Suntem specializați în servicii de optimizare SEO, promovare și servicii de link building. Compania noastră deține peste 90 de website-uri din diverse domenii de activitate.

Articole recomandate

Back to top button