Atracții TuristiceInformații TurismMunteniaStațiuniTurismTurism de WeekendUnde Călătorim

Stațiunea Predeal

Una din cele mai indragite destinatii turistice de pe Valea Prahovei

Stațiunea Predeal – Aflat în sufletul și în inima noastră de foarte mulți ani, Predealul are avantajul de a dispune de excelente pârtii de schi, cu diferite grade de dificultate. Aceste pârtii dispun și de transport pe cablu (telescaune, teleschi, babyskilift) fiind un centru de practicare a sporturilor de iarnă deosebit de apreciat. Grosimea medie a stratului de zapadă depașește 40 cm în februarie.

Sațiunea Predeal este și un important punct de plecare în excursii pe munții din jur care sunt ușor accesibili. Aici se organizează serbări, carnavaluri, diverse alte manifestări de amploare (inclusiv concursuri de gătit).

Localizare Stațiunea Predeal

Stațiune turistică de odihnă, orașul Predeal este una din cele mai cunoscute și indrăgite destinații turistice de pe Valea Prahovei. Predealul este și cel mai înalt oraș din țară aflându-se la o altitudinea de 1030m-1110m.
Stațiunea Predeal se află între râurile Prahova și Timiș și înconjurată de munții Bucegi, Postavarului și Piatra Mare. Bonus este panorama spre Vaile Timișului și Prahovei. În 1946 a devenit oraș, incluzând și localitatile Pârâul Rece, Timișul de Sus și Timișul de Jos .

Stațiunea se află pe o axă de circulație feroviară și rutieră extrem de importantă care unește Bucureștiul cu Brașovul peste Pasul Predeal (1032 m). Predealul se află la o distanță de 140 km cu trenul de București, și la 144 km pe DN1 (E60). Predeal se mai află la 26 km și, respectiv, 24 km de Brașov,  la 11 km de Bușteni și 19 de Sinaia.

Sigur nu știai asta despre Stațiunea Predeal

Gara Predeal Monumentul EroilorNu doar familiarul Monument al Eroilor din fața gării sau pârtiile pline ochi și telescaunul de pe Clăbucet sunt emblema Predealului. Puțină lume știe că Predealul a fost localitatea de frontieră cu Imperiul Austro-Ungar, dovadă a acestui fapt inedit stând chiar clădirea postului de graniceri. Clădirea este situată pe bdul. Mihail Săulescu, vis-a-vis de ambulanța din vecinătatea actualei unitați de pompieri.

Fun fact:

pe vremuri, mai exact până în 1874, numele stațiunii a fost Podul Neagului.

Nu cred că știai că prin Predeal trece vechea graniță dintre Ardeal și Muntenia și că tot de aici a inceput construcția primei linii electrificate de tren din România. Aceasta linie a cărei tehnologie inovativă pentru acea perioadă a fost recunoscută public de Gustave Eiffel ca determinantă în finalizarea proiectului vestitului turn care îi poartă numele …

Tot la Predeal a petrecut o bună parte a vieții sale Wilhelm de Wied, principele Albaniei. Tot aici a murit în anul 1945.

Farmecul Predealului

Punctele de atracţie ale staţiunii sunt pârtiile de schi cu grade diferite de dificultate, pârtia de schi fond de pe Valea Râşnoavei, traseele montane marcate pentru turism, traseele atv realizate în ultimii ani, telescaunul şi teleschiurile de pe Clãbucet.

Vânători de peisaje

Pentru iubitorii de drumeții și pentru cei care vin pentru a se încărca de energie pozitivă admirând peisaje unice, aici se gasesc cateva rute pline de pitoresc.

• Masivul Piatra Mare (1843m) la Nord
• Munţii Bucegi (2505m la Vârful Omu) la Sud-Vest
• M-ţii Postãvarul (1799m) în Nord-Vest.

Tot în același registru vă prezentăm câteva trasee deosebite in imprejurimi : către Canionul Șapte Scări, Cascada Tamina, Peștera de gheață, Cheile Râșnoavei. Sigur vor fi apreciate de vanatorii de peisaje.

Obiective turistice

Printre obiectivele turistice mai importante putem aminti:

  • mânăstirea Predeal
  • cimitirul legionar de la Predeal (aflat în spatele Mânăstirii Predeal)
  • vila mareșalului Antonescu (situată în zona Cioplea din Predeal)
  • statuia eroului-poet Mihail Săulescu (situată la intrarea în Predeal dinspre Brașov)
  • biserica Sf. Împărați Constantin și Elena (aflată în centrul orașului Predeal).

Biserica Sf Constantin si Elena

Biserica Sf. Constantin si Elena

Biserica Sf. Constantin si Elena din centrul statiunii, este o biserică nouă de cult ortodox, inaugurată în 2004, futuristă, care atrage numeroși credinciosi dar si turisti. In interior descoperim numeroase vitralii, icoane pictate in culori foarte vii, mobilierul este format din stejar scluptat iar marmura o intalnim pretutindeni.

Mânăstirea Predeal

Mănăstirea Predeal este o mânăstire, de maici ortodoxă din România situată în orașul Predeal ce poartă hramul Sfântul Mare Ierarh Nicolae ce se prăznuiește în fiecare an la data de 6 decembrie.
Mânăstirea este datată încă din anul 1744 și în ciuda vechimii sale nu este la fel de cunoscută precum celelalte mânăstiri de pe Valea Prahovei Caraiman, Sinaia, Cornu sau Schitul Sfânta Ana.

Monumentul Mihail Săulescu – Poetul simbolist și dramaturg Mihail Săulescu a murit la data de 30 septembrie 1916 pe frontul din Predeal, acest monument fiind ridicat in cinstea lui.

Predeal ski telescaun

Stațiune reprezentativă pentru ski

Pentru iubitorii ski-ului și a altor sporturi de iarnă, stațiunea Predeal este una dintre cele mai apreciate stațiuni din România.

Partii de ski – Grad de dificultate și lungime:

• Cocșoul – 2250m (medie)
• Clăbucet – 2100m (medie)
• Subteleferic – 1200m (dificilă)
• Clăbucet sosire – 800m (ușoară) zapadă artificială + iluminat
• Clăbucet variantă – 790m (ușoara) zapadă artificială
• Clabucet școala – 200m (foarte ușoară)
• Subteleferic st. inf – 670m (foarte ușoară)
• Pârâul Rece – 520m (medie)

 

 

Alaturi de ski, în stațiunea Predeal există posibilitați multe de saniuș, snowboarding și alte sporturi de sezon, iar numarul mare de centre de închiriere face ca distracția să fie garantata.

Predeal ski partia clabucet

 

Ne hrănim și cu istorie

Apariția sa se datorează mânăstirii Predeal; după anul 1700 au fost ridicate mai multe hanuri, localitatea fiind menționată documentar în anul 1805; Mânăstirea Predeal

Se pare că a existat o straveche așezare preistorică , însa s-au facut mai puține lucrări arheologice decât în alte zone istorice. Puținele săpături au confirmat la sfarșitul veacului trecut existenta, în zona Predealului, a unui depozit de bronz datând din neolitic.

Coincidența acestui depozit cu cel descoperit la Predeal (unde s-au aflat între altele 26 de topoare din bronz) permite să credem ca aceasta zonă era populata în neolitic. Absența urmelor de arheologie română presupune ca legiunile romane, au ocolit zona, în trecerea lor spre Transilvania.

 

Denumirea Predeal

Numele, după opinia multor experți, este de origine latină, traducând termenul latin „Pre Deal” prin „mai sus decât dealul”, „in fața dealului” sau „moșie dependentă”. După cum se știe localități cu acest nume sunt numeroase: „Predeal” în Plaiul Teleajenului, „Predeal ul” la Bran și „Predelus” în parțile Bratocei.

În Predeal și imprejurimi întâlnim la tot pasul locuri sfinte legate nemijlocit de luptele duse pt. apărarea orașului, în care s-au jertfit mii de militari români. Se pare ca Predealul este plin de locuri încărcate de istorie, peste care pășim fără a fi conștienți.

Clima și beneficiile ei

Climatul Predealului este submontan, cu aer uscat, ozonat. Bicolimatul tonic, stimulator, caracterizat de o presiune atmosferică relativ scăzută, aer curat, fără praf sau substanțe alergene, atmosferă puternic ionizată și bogată în radiații ultraviolete.

În stațiunea Predeal Condițiile climatice sunt favorabile pentru tratarea afecțiunilor cu precadere neurologice, cardiovasculare și respiratorii.

Sanatoriul din PredealSanatoriul de nevroze Predeal este unica unitate de acest profil din țara, cu conditii de cazare și masa de tip hotelier, amplasat într-o zonă geoclimatică de exceptie cu altitudine submontană.

În sanatoriu se poate beneficia de

  • tratament, recuperare
  • profilaxia oricărui tip de boală mentală
  • intervenție in criză existentială a adultului și adolescentului
  • intervenție în patologia cuplului
  • psihoterapie individuală și de grup
  • meloterapie
  • tehnici de relaxare.

Intervențiile terapeutice ajutatoare sunt: fizioterapia, gimanstică aerobică, fitnessul, gimnastica medicală si drumetiile.

 

Predeal Cazare SkiCazare în stațiunea Predeal

Predealul oferă turiștilor o multitudine de locuri de cazare, acestea fiind repartizate în hoteluri, apartamente, vile, pensiuni, cabane, campinguri, sau direct la locuințe particulare. Majoritatea dispun de restaurante cu specific tradițional românesc, terase, săli de conferință, șamd.

Farmecul Predealului

Ca o simpla concluzie putem spune că punctele de atracţie ale staţiunii sunt:

  • pârtiile de schi cu grade diferite de dificultate
  • pârtia de schi fond de pe Valea Râşnoavei
  • traseele montane marcate pentru turism
  • traseele atv realizate în ultimii ani
  • telescaunul şi teleschiurile de pe Clãbucet.

Restul ramane sa fie descoperit, asa că atenție la tot pasul, istoria are multe capitole scrise la Predeal!

Confortul dat de aerul modern, atmosfera relaxată, mijloacele foarte diverse de cazare, numeroasele posibilitati de agrement îi confera valențele unei stațiuni montane ce se ridică la standardele internaționale.

Pentru mai multe detalii click aici…

Advertoriale

Articole și documentații din diverse domenii de activitate. Suntem specializați în servicii de optimizare SEO, promovare și servicii de link building. Compania noastră deține peste 90 de website-uri din diverse domenii de activitate.

Articole recomandate

Vă recomandăm
Close
Back to top button