Atracții TuristiceBanatInformații TurismTurism

Timișoara, Mica Vienă

Cum să vizităm eficient Timișoara?

Timișoara în maghiară Temesvár – zis și Mica Vienă, Orașul Trandafirilor sau Orașul Parcurilor

Timișoara este capitala și inima Banatului, oraş martir cu o istorie originală, dar în acelaşi timp și o metropolă cosmopolită şi multiculturală.

E cunoscută ca al treilea oraş din România ca mărime şi cel mai occidental dintre marile aglomerări urbane naționale.

Timișoara e cunoscută ca al treilea oraş din România ca mărime şi cel mai occidental dintre marile aglomerări urbane naționale.

Mica Vienă te încântă imediat prin arhitectură, parcuri, pieţele şi zonele pietonale, viaţa de noapte vibrantă, multitudinea de locuri de relaxare şi viață culturală. Mai nou,timișorenii se mândresc cu faptul că în septembrie 2016 Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

Toate acestea fac alegerea ta vis-à-vis de ce obiective turistice din Timișoara dorești sa vizitezi una destul de dificilă.

Descoperă istoria Timișoarei într-o “secundă”

Construit peste o cetate romană antică, are prima atestare documentară în secolul XII, a fost sub dominație ungară, otomană și austro-ungară. Fiind sub dominația Imperiului Habsburgic pentru două secole, cele mai multe clădiri din centrul orașului au fost construite cu influențe din arhitectura austriacă, câstigandu-i Timișoarei supranumele de „Mica Vienă”.

În 1919, Banatul se unește cu România și în Timișoara se instaurează pentru prima dată administrația română. Ocupația sovietică postbelică marchează începutul perioadei comuniste, perioadă care ia sfârșit în 1989 odată cu Revoluția anticomunistă: revoluție pornită tocmai din orașul de pe Bega.

Localizare

Timișoara este situată în sud-estul Câmpiei Panonice, în sudul Câmpiei de Vest, în zona de divagare a râurilor Timiș, care trece prin sudul său (numit de romani Tibisis sau Tibiscus) și Bega.
În traducere: „cetatea de pe Timiș”, orașul este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș din regiunea istorică Banat, vestul României.

Municipiul Timișoara se află situat la o distanță medie de aproximativ 550 km față de capitala României – București și cca.170 km și 300 km față de Belgrad și respectiv, Budapesta, capitalele celor două țări învecinate, Serbia și Ungaria.

Atracții turistice

Din punct de vedere turistic Timișoara deține cel mai amplu ansamblu de clădiri istorice din România, constituit din ansamblurile urbane ale cartierelor Cetate, Iosefin și Fabric.

Clădiri emblematice ale orașului sunt catedrala ortodoxă și Opera Națională din Piața Victoriei și catedrala romano-catolică din Piața Unirii. Printre obiectivele turistice se numără Castelul Huniade, Palatul Baroc, Muzeul Satului Bănățean și Grădina Zoologică.

Piata Victoriei Timisoara1. Centrul și Piața Victoriei

Cel mai important loc, situată în centrul oraşului, Piaţa Victoriei este locul în care s-a născut Revoluţia din 1989. Pe faţadele clădirilor istorice construite la începutul secolului XX încă se mai pot vedea urmele gloanţelor trase în timpul evenimentelor sângeroase din decembrie 1989.

Piaţa Victoriei este străjuită de Catedrala Mitropolitană, cea mai înaltă biserică din România la ora actuală, iar la polul opus se înalţă clădirea Operei care adăposteşte patru instituţii de cultură.

Centrul Timişoarei este flancat de renumitele promenade „Corso” şi „Surogat”, locurile preferate de plimbare ale timișorenilor. Corso a fost locul de plimbare a înaltei societăţi timişorene, la începutul anilor 1900. Tot în această perioadă au fost construite şi clădirile impresionante de aici.

Palatul Neuhausz, Palatul Hilt & Vogel, Palatul Merbl, Palatul Dauerbach şi ultima care încheie şirul clădirilor grandioase de pe Corso, Palatul Széchenyi, impresionează prin detaliile arhitecturale şi frumuseţea lor.

„Surogat” era locul de promenadă pentru tinerii şi muncitorii din trecut.

Timisoara Piata Unirii2. Piața Unirii și zona adiacentă, recent devenite zonă pietonală

Piaţa Unirii din Timişoara este cea mai veche din oraş. Stilul baroc al Pieței Unirii recent reabilitată a fost păstrat,iar majoritatea clădirilor au fost refăcute, afişând acum un aspect împrospătat şi frumos la vedere.

De-a lungul istoriei, în Piaţa Unirii au fost ridicate clădiri impresionante. Printre aceastea amintim Domul Catolic, Palatul Baroc, Casa cu Lei, Casa Bruck, Casa Prenner şi multe alte construcţii deosebite.

Din Piaţa Unirii pornesc înspre zona centrală numeroase străduţe înguste, cu clădiri istorice de o frumuseţe rară. La parterul acestora, în același stil, sunt cafenele, baruri, pub-uri şi magazine.

Timisoara Raul Bega3. Malul râului Bega

Timişoara este străbătută de râul Bega, micuț, dar curat, cu un farmec aparte. Malurile sale sunt străbătute de alei potrivite pentru plimbări în zilele frumoase şi piste de biciclete, iar la tot pasul găsești terase, băncuţe şi locuri de relaxare.

Din loc în loc sunt poduri care colorează frumos orașul. Pe malul Begăi se întind şi cele mai frumoase parcuri din municipiul Timişoara.

4. Muzee și galerii

Oraşul de pe Bega este al treilea centru cultural al ţării,după Bucureşti şi Iaşi. Obiective culturale şi muzee importante.
• Muzeul de Artă (Palatul Baroc)
• Muzeul Satului Bănăţean, unde te simţi ca la ţară în inima oraşului
• Memorialul Revoluţiei
• galeriile de artă deschise în spaţiile reabilitate ale vechiului Bastion
• La acestea se adaugă obiectivele turistice industriale Fabrica de Bere, Fostul Abator Orăşenesc sau Fabrica de Ţigarete

Muzeul de arta Timisoara

Timișoara, orașul premierelor

• Primul canal navigabil din România,canalul Bega, în 1732
• Fabrica de Bere din Timişoara a fost prima din ţară, construită în 1718
• cartierul Fabric este cea mai veche zonă industrială din România
• primul oraş al Imperiului Habsburgic cu străzile iluminate, primul oraş din ţară conectat la sistemul feroviar din Europa, primul oraş cu trafic fluvial de marfă şi pasageri şi primul oraş de pe continent cu iluminat stradal electric si al doilea din lume dupa New York
• Prima statie de ambulanta de pe teritoriul actual al tarii noastre a fost infiintata in 1887, sub numele de “Societatea Voluntara Salvarea”
• Prima linie de tramvai cu cai din oras este deschisa la 8 iulie 1869, ea fiind costruita sub conducerea inginerului elvetian Enric Baader. Pe aceasta linie a circulat primul tramvai tras de cai de pe teritoriul actual al Romaniei

Cazare în Timișoara

Datorită relansării economice din ultimii ani și numărului de turisti în creștere, Timișoara și-a dezvoltat multe oferte de cazare, precum hoteluri și pensiuni, sau închirieri de apartamente pe termen scurt. Vizitați Timișoara si veți găsi cu siguranța o selecție cuprinzătoare de oferte, care vă vor ajuta să porniți spre obiectivele dorite.

 

„…Sunt convins că, în perspectivă, Timișoara va avea soarta tuturor celor care au avut curajul să determine istoria înaintea altora…” Octavian Paler

 

Advertoriale

Articole și documentații din diverse domenii de activitate. Suntem specializați în servicii de optimizare SEO, promovare și servicii de link building. Compania noastră deține peste 90 de website-uri din diverse domenii de activitate.

Articole recomandate

Back to top button